betlehemVianočný čas, je časom pohody a relaxu, ale i časom, keď si viacerí dovolia viac položiť na stôl ako zvyčajne.


Koláčik, krémový zákusok, majonézový šalát, vyprážaná ryba, rôzne údené mäsové výrobky, vianočná kapusta plná údených klobás a iné dobroty, čo už neodmysliteľne patria k Vianociam.

K tomu patrí za pohárik vínka alebo destilátu, zapíja sa Coca Colou, Tonicom, či sýtenými malinovkami s rôznymi príchuťami. Samé lákadlá pre chuťové bunky, a takejto štedrej ponuke sa naozaj neobyčajne ťažko odoláva, aj keď to neveští nič dobré pre telo a jeho bezchybné fungovanie.

 

Nekontrolované hodovanie, konzumácia aj nekombinovateľných jedál, spojené s minimálnym pohybom a k tomu dlhé hodiny strávené pred televíznou obrazovkou, môže viacerým spôsobiť tráviace problémy, bolesti žalúdka, žlčníkové záchvaty, podráždenie pankreasu, alebo infekčné hnačkové ochorenie. V neposlednom rade sa pod vianočné hodovanie podpisuje aj nárast hmotnosti. Za tých pár sviatočných dní, to býva aj niekoľko kilogramov viac. To znamená len jedno, že vychutnávanie dobrôt sa zmenilo na prejedanie sa.

 

konarik

 

Tradičné menu v minulosti

 

Namietate, že štedrovečerné menu je tradícia, ktorá sa dodržuje po stáročia.

Áno to je pravda, ale ak sa pozriete do minulosti, tak ľudia žili po celý rok vo väčšej skromnosti a hlavne s dostatkom pohybu. Veď to, čo mali si veľmi ťažko dopestovali a dorobili na svojich políčkach.

Vianočné menu sa zvyčajne skladalo z polievok a to kapustová s hríbikmi, hrachová polievka so sušenými slivkami, šošovicová prípadne fazuľová polievka so zemiakmi, ale bez klobásy a smotany. Štedrovečerná večera začínala oplátkou s medom a cesnakom, pupáčiky s makom, na stole tiež nechýbali sladkosti ako vianočka, prípadne makový, či orechový závin, alebo buchty so slivkovým lekvárom a tvarohom. Samozrejme našlo sa aj kúsok údeného mäsa a ryba, veď sú Vianoce.
Určite by mnohým prospelo vrátiť sa k takýmto tradíciám.


Vychutnávajte rozumne, aby medzi prvými novoročnými predsavzatiami nebolo chudnutie

  • vianocna ikebanaskúste pri príprave šetriť tukom, sú to prebytočné kalórie, ktorým sa dá ľahko vyhnúť
  • typický zemiakový majonézový šalát skombinujte s jogurtom, je ľahší a zdravší ako smotana a poslúži rovnako
  • tradičné drobné vianočné pečivo, stačí napiecť z polovičnej dávky surovín, tak môžete ochutnať z viacerých druhov a bez prejedania sa
  • v kapuste šetríte najmä klobásou, údeným a smotanou
  • vyprážanú rybu vymeňte v prírodnej úprave a to s kúskom masla s rascou, alebo za pečenú
  • krémové zákusky nahraďte tvarohovými alebo jogurtovými s ovocím
  • nenakladajte si veľké porcie, všetko konzumujte s rozumom
  • nejedzte rýchlo, každé jedlo dôkladne prežúvajte a vychutnávajte
  • v sladených a alkoholických nápojoch je veľa kalórií, obmedzte ich, alebo ich vylúčte z jedálnička úplne
  • k sviatočným pokrmom zaraďte ovocie či už čerstvé, alebo sušené (jablká, ananás, citrusové plody, marhule, slivky, orechy...) sú lepším variantom ako cukrovinky
  • jedlo aj počas sviatkov treba vyvažovať prechádzkami; oddych na gauči pri dobrom filme alebo rozprávke si doprajte až po prechádzke, alebo športe (lyžovačka, klzisko)

vianocna idylka

 

Nadmerné a nereálne očakávania, ktoré sú v spojené s Vianocami, ak sa ich nepodarí naplniť podľa vysnívaných vlastných predstáv, spôsobia smútok, pocit bezmocnosti, melanchólie, zlosti až depresie. Na tieto psychické stavy počas Vianoc sú veľmi náchylní starí a osamelo žijúci ľudia.

Vianoce sú sviatky pokoja, lásky a porozumenia. Naozaj v tento sviatok, by nemal byť nikto sám, preto nezabúdajte na svojich blízkych.


Šťastné a veselé v kruhu najbližších.

 

Rebecca

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame