ananasOvocie, ktoré si zaslúži zvýšenú pozornosť počas celého roka, nielen v tomto predvianočnom období.
Obsahuje 90% vody a zvyšných 10% tvoria vitamíny, minerály a ďalšie látky, ktoré sú pre každý organizmus veľmi potrebné.

Jeho energetická hodnota je veľmi nízka, uvádza sa medzi 175 až 200 kJ/100 g dužiny.

Takže okrem draslíka, horčíka, vápnika, síry, mangánu, fosforu, zinku a železa, obsahuje aj kyselinu ferulovú, listovú, rozpustnú vlákninu, vitamíny skupiny B, E, C a betakarotén. Ďalšou dôležitou substanciou zastúpenou v ananáse je bromelín, látka nie veľmi známa, ale prospešná pre organizmus.


ananas2Na trhu v ponuke dostať zakúpiť ananás čerstvý, zaváraný, ale taktiež v sušenom stave.


U mnohých je problém zistiť zrelosť plodu, tá sa zvyčajne zistí až po prekrojení. Zrelý ananás je žltkastej až žltej farby s príjemnou typickou vôňou pre toto ovocie. Nezrelý plod je bez vône a z prezretého cítiť kvasenie. Ananás dozrieva pri izbovej teplote, nikdy ho neskladujte v chlade, to isté platí aj pre zrelé plody.

Plod očistíte ostrým nožom, pričom listový vrcholec sa dá využiť, ako základ izbovej rastliny. Z ananásu odstráňte nielen tvrdú kôru, ale aj stred dužiny, ktorý môže byť drevnatý.

Konzervovaný ananás stráca až 60 % vitamínov voči čerstvému a je omnoho chudobnejší na enzýmy.

Ananás sa stal cenovo dostupným pre každého s možnosťou zakúpenia počas celého roka.
V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ pochádza, ho považujú za afrodiziakum.


Bromelín je enzým, ktorý napomáha štiepeniu bielkovín. Svojími účinkami sa podobá ľudským enzýmom. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach, ako je pálenie záhy, plynatosť, zápcha, hnačka a vracanie.

Veľmi významnú úlohu plní pri prevencii a liečbe trombózy, znižuje zrážanlivosť krvi a znižuje krvný tlak. Odbúrava cholesterolové usadeniny zo stien ciev, má protizápalové účinky, likviduje mediátory zápalu. Taktiež je účinný pri liečbe reumatických zápalov kĺbov, ale aj iných problémov pohybového aparátu. Pozitívne pôsobí pri obnove poranených tkanív, svalov a zároveň pôsobí proti ich ochabnutosti.

Brzdí rast rakovinových buniek a zabraňuje tvorbe metastáz. Odvodňuje a detoxikuje organizmus od uložených toxických nánosov a zmierňuje opuchy.

Bromelín v kombinácii s biotínom je účinným bojovníkom proti obezite. V čase redukčnej diéty sa odporúča konzumovať jeden plátok pred každým jedlom.


Napriek jeho liečivým účinkom niektorí jedinci reagujú na čerstvý ananás podráždením sliznice úst. Neodporúča sa jeho konzumácia vo väčšom množstve.

 

ananasova duzina

 

Nielen prostredníctvom konzumácie je ananás prínosom pre telo. Šťava pokožku čistí, vyhladzuje a dezinfikuje. Pre zosvetlenie v mnohých prípadoch aj odstránenie pigmentových (stareckých) škvŕn, postačuje pravidelné prikladanie tampónu na postihnuté miesta navlhčeného v ananásovej šťave.


Ananás je hojne využívaný aj v kuchyni na prípravu ovocných, ovocno-zeleninových šalátov, ako príloha k mäsu, je obľúbenou súčasťou dezertov, koláčov, hodí sa aj k rybám, syrom i k šunke. Často ho nájdete aj v receptoch ázijských jedál.
Čo tak vyskúšať mäso naložené v marináde s ananásovou šťavou, získa lahodnú exotickú chuť a bude oveľa krehkejšie.

 

Wanda

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame