zihlava dvojdomaViacerí považujú žihľavu za obťažujúcu burinu na svojich záhonoch a v záhradách. Nikto však nemôže poprieť, že táto tzv. „burina“ je svojim zložením hodnotená a používaná ako veľmi účinné liečivo pri mnohých ochoreniach. Viacero z vás a hlavne gurmáni vedia, že táto bylina je aj chutná a kvalitná potravina v kuchyni.

Zberá sa list a vňať na začiatku kvitnutia a to od mája do septembra. Tak pokiaľ chcete mať nasušenú tú najvyššiu kvalitu, mali by ste sa, čo najskôr vybrať na jej zber. Suší sa v tieni na dobre vetranom mieste.

 

Obsahuje značné množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny B a provitamín A. Z minerálov je to najmä železo, vápnik, horčík, fosfor, samozrejme zelené rastlinné farbivo chlorofyl, tiež obsahuje kyselinu kremičitú, triesloviny a mnoho iných zdraviu prospešných látok.
Má močopudný a krv čistiaci účinok v podstate prečisťuje celé telo (detoxikuje). Pomáha tiež pri problémoch s pečeňou, žlčníkom, pri vredoch, nachladnutí a reume.

zihlavove listky

Čaj môžete piť v rozpätí 3 týždňov raz denne.

Príprava čaju - 1 PL usušenej žihľavy (príp. 2-3 stonky čerstvej) zaliať 250 ml vody, a dať povariť na 3 až 5 sekúnd potom odstaviť. Nechať 10 minút lúhovať, scediť a piť po dúškoch ešte teplý.

- Čaj sa pije pri normálnom alebo nízkom krvnom tlaku, ak trpíte vysokým krvným tlakom nemali by sme v žiadnom prípade žihľavu jesť , alebo piť z nej čaj.

- Zmes žihľavy s nechtíkom lekárskym sa používa na liečbu chronických kožných ochorení.

- Odvar z koreňa pomáha pri raste a proti masteniu vlasov.

- Čerstvé mladé listy sa používajú v kuchyni na prípravu jedál s receptúrou ako špenát, alebo na cibuľke do praženice, prípadne do rôznych mäsových rolád, šalátov a polievok.

prazenica so zihlavou

 

Táto tzv. „burina“ vás nasýti, prečistí organizmus, nabije energiou, skrášli a zregeneruje celé telo nevynímajúc poranenia na koži i duši.

Martull

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS