Kvety a plody bazy čiernej patria medzi najobľúbenejšie liečivé byliny v rôznych kútoch sveta.
Rastie v záhradách, parkoch, na okrajoch lúk a lesov, na opustených miestach, a tiež na rúbaniskách.
Jeseň je čas dozrievania plodov a zároveň aj ich zberu.
Bazové plody sa využívajú nielen na prevenciu a podpornú liečbu, ale aj v kuchyni na prípravu sirupov, marmelád, džemov, likérov a skvelého bazového červeného vína. Pri rozumnom konzumovaní majú tieto kuchynské výrobky rovnaké liečivé účinky ako ostatné pripravované liečebné preparáty.
Na liečebné účely sa pripravujú liehové extrakty, tinktúry, sirupy a čaje.
V plodoch sa nachádza vitamín C, B, flavonoidy, ovocné kyseliny (jablčná, citrónová, askorbová), éterické oleje, farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky.
Ako prírodné farbivo sa atokyán využíva v potravinárskom priemysle najmä pri výrobe sladkostí a mliekarenských výrobkov.
Baza čierna ako liek
- proti vírusovým ochoreniam chrípky
- na podporu imunity organizmu
- zvyšuje potenie a znižuje horúčku
- pôsobí protizápalovo
- pri liečbe respiračných ochorení
- pri nachladnutí
- pri ischiatických zápaloch
- pri bolestiach hlavy a migréne
Viete že
- Pitie čajov, výluhov alebo užívanie sirupov a extraktov podstatne skracuje dobu dĺžky liečenia.
- Extrakt z plodov je omnoho silnejší a účinnejší ako extrakt z kvetov.
- V zimnom období si niektorí zvykli používať sirup z plodov v tzv. "grogu", kde sa sirup primieša do horúcej vody s trochou rumu.
- Plody bazy obsahujú sambunigrín (toxická látka), preto sa nesmú konzumovať v surovom stave. Zahriatie a povarenie likviduje toxické kyanogénne glykosidy.
Rastlinné preparáty pripravené z kvetov a plodov bazy čiernej sa neodporúčajú užívať počas tehotenstva a dojčenia.
Wanda