thumb orechOrech kvitne v máji, oveľa skôr ako vypučia listy. 

Začiatkom júna sa zberajú čerstvé listy, zelené mladé oriešky, kým sa dajú ľahko prepichnúť a zelené tobolky krátko pred dozretím, skôr ako zhnednú.

Orechovica prečisťuje žalúdok, pečeň a krv, odstraňuje slabosť žalúdka a hnilobné procesy v črevách. Okrem toho je vynikajúcim prostriedkom proti hustnutiu krvi.


Potrebujete:

  • 10 dkg rozdrveného čerstvého zeleného oplodia alebo listov orecha
  • 5 g nadrobno nasekaných mandlí
  • ½ litra kvalitného alkoholu

extrakt si môžete dochutiť:

  • 2 - 3 klinčekmi
  • kúskom škoricovej kôry
  • troškou vanilky alebo pomarančovej kôry (samozrejme umytej a podľa možnosti chemicky neošetrovanej)
  • pridaním 1/2 g cukru, ktorý povaríte v 1/4 litri vody a prileje do scedenej hotovej „Orechovice"

Listy, nasekané mandle a prípadné koreniny (klinček, škorica ...) zalejte alkoholom a nechajte pri izbovej teplote 2 až 3 týždne lúhovať. 

Obsah občas pretraste. Potom sceďte, ak uznáte za vhodné môžete pridať cukrový sirup.

Recept na : Pravá domáca orechovica


Užíva sa nalačno
 najideálnejšie je ráno na zlepšenie trávenia, alebo pri črevných parazitoch a zahlienení čriev 1 malý pohárik, no postačí aj 1 kávová lyžička. Orechovica sa využíva aj ako zdravý aperitív.

  

Nezabúdajte, prevencia je dôležitá, vždy je lepšie zdravotným problémom predchádzať, ako ich už po prejavení liečiť a odstraňovať.

 

Oliver