Orech kvitne v máji, oveľa skôr ako vypučia listy.
Začiatkom júna sa zberajú čerstvé listy, zelené mladé oriešky, kým sa dajú ľahko prepichnúť a zelené tobolky krátko pred dozretím, skôr ako zhnednú.
Orechovica prečisťuje žalúdok, pečeň a krv, odstraňuje slabosť žalúdka a hnilobné procesy v črevách. Okrem toho je vynikajúcim prostriedkom proti hustnutiu krvi.
Potrebujete:
- 10 dkg rozdrveného čerstvého zeleného oplodia alebo listov orecha
- 5 g nadrobno nasekaných mandlí
- ½ litra kvalitného alkoholu
extrakt si môžete dochutiť:
- 2 - 3 klinčekmi
- kúskom škoricovej kôry
- troškou vanilky alebo pomarančovej kôry (samozrejme umytej a podľa možnosti chemicky neošetrovanej)
- pridaním 1/2 g cukru, ktorý povaríte v 1/4 litri vody a prileje do scedenej hotovej „Orechovice"
Listy, nasekané mandle a prípadné koreniny (klinček, škorica ...) zalejte alkoholom a nechajte pri izbovej teplote 2 až 3 týždne lúhovať.
Obsah občas pretraste. Potom sceďte, ak uznáte za vhodné môžete pridať cukrový sirup.
Recept na : Pravá domáca orechovica
Užíva sa nalačno najideálnejšie je ráno na zlepšenie trávenia, alebo pri črevných parazitoch a zahlienení čriev 1 malý pohárik, no postačí aj 1 kávová lyžička. Orechovica sa využíva aj ako zdravý aperitív.
Nezabúdajte, prevencia je dôležitá, vždy je lepšie zdravotným problémom predchádzať, ako ich už po prejavení liečiť a odstraňovať.
Oliver