list lipyLipa je vysoký strom, ktorý je rozšírený v celom miernom pásme. Dorastá do výšky 30 až 40 metrov a jeho vek sa odhaduje okolo 600 rokov.

U nás sa najčastejšie vyskytujú dva druhy lipy a to je lipa veľkolistá a lipa malolistá. Iné druhy rastúcich líp, ktoré boli vysádzané v parkoch sú k liečebným účelom nevhodné.

V minulosti lipu uznávali ako strom zmierenia a lásky.


Kvet lipy sa zberá začiatkom kvitnutia (jún - júl), skôr než sa začnú tvoriť guľovité plody. Zbierajú sa celé súkvetia aj s blanitým jazykovitým listom. Sušia sa pri teplote do 35 °C v tieni, aby nestratili farbu. Usušené kvety sú svetložlté a majú príjemnú medovú vôňu.

Účinnými látkami v kvetoch lipy sú flavonoidy (Quercitrin, Hesperidin, Tilirosid), silica s hlavnou zložkou Farnesolem, triesloviny, sliz a látky podobné vitamínu E. V období kvitnutia lipa medovo rozvoniava.

 

Čaj z lipových kvetov

lipovy-caj

  • pôsobí ako prevencia proti prechladnutiu
  • posilňuje obranyschopnosť organizmu (imunitu)
  • napomáha pri liečbe chrípky, znižuje horúčku (potopudné účinky)
  • urýchľuje liečbu zápalu priedušiek, uľahčuje vykašliavanie
  • zmierňuje bolesti hrdla
  • prírodné diuretikum, pôsobí močopudne
  • pomáha vyplaviť škodlivé látky z tela
  • znižuje žalúdočné kŕče
  • pomáha pri infekčných chorobách i pri črevných ťažkostiach
  • pôsobí proti nespavosti, nervozite, migréne a podráždenosti
  • v hodný pri liečbe ochorenia obličiek a močového mechúra

Kvety lipy obsahujú flavonoidy pôsobiace ako antioxidanty, éterické oleje a slizové zložky upokojujú a znižujú zápal. Celkovo čaj na organizmus pôsobí upokojujúco, upravuje nepravidelný srdcový tep a pomáha odstraňovať tráviace poruchy. Triesloviny, ktoré obsahuje majú potopudné účinky, čo sa využíva pri detoxikácii (očiste) organizmu od škodlivých látok.


Príprava čaju - za hrsť suchého kvetu lipy zalejte v krčahu na prípravu čaju pol litrom vriacej vody. Nechať prikryté lúhovať asi 10 až 15 minút.

 

lipovy kvet_1

Čaj môžete podávať osladený medom, ochutený s citrónovou alebo s bazovou šťavou, a predsa chutí výborne aj v naturálnom stave. Pije sa vždy čerstvo pripravený a popíja sa počas celého dňa. Je účinný ako prevencia pred napadnutím organizmu vírusmi a baktériami, posilňuje obranyschopnosť organizmu, no zároveň aj lieči už chorľavý organizmus.

Čaj sa pije pravidelne, ale nie dlhodobo. Lipový čaj nie vhodný pri veľmi vysokej teplote nad 39°C, môže zaťažiť krvný obeh.


Listy lipy zaparené vodou sa prikladajú na popáleniny, odreniny a pohmoždeniny.


Kúpeľ z lipových kvetov, alebo listov je možno využiť pri neurotických (nervových) ochoreniach na zmiernenie ich prejavov. Tu čaj nepostačuje, treba navštíviť odborného lekára.

 

Lipa a jej kvety uzdravujú telo i myseľ.

 

Rebecca