bylinky zber susenieObdobie od jari do jesene je ideálne na zber a sušenie byliniek. Dôležité je však vedieť ako sa bylinky majú správne sušiť.

Na zber byliniek si vyberte také miesta, ktoré nie sú blízko pri cestách a kde všeobecne ľudia často nechodia. Nachystajte si buď košík alebo látkovú tašku a nezabudnite ani na nožík a nožnice. Zbierajte vždy len také rastliny, ktoré nie sú znečistené alebo poškodené. Na sušenie sa odporúčajú tie bylinky, ktoré nemajú vysoký podiel vody. Sušiť môžete napr. šalviu, rozmarín, levanduľu alebo tymian. Vhodné sú aj kvety harmančeka a echinacey alebo lupene ruží.

Ideálne je ak ich necháte usušiť čo najskôr, aby si zachovali čo najväčšie množstvo prospešných látok. Rastliny sa môžu sušiť buď na vzduchu, v rúre alebo v sušičke.


Sušenie na vzduchu

Je to najprirodzenejší spôsob sušenia a na to, aby sušenie prebehlo čo najlepšie je potrebná dostatočne vysoká teplota (25 – 40 °C), vetranie a absencia svetla. Pokiaľ ide o tému oplachovania – v tomto majú odborníci rôzne názory. Vo všeobecnosti platí, že ak ste ich zbierali v čistom prostredí, potom oplachovanie nie je potrebné. Ak ich opláchnuť chcete, urobte to opatrne.

Postup je jednoduchý – väčšie kusy byliniek nastrihajte na menšie a rozložte vedľa seba buď na bielom papieri, na plachte alebo na bavlnenom plátne. Týmto spôsobom sušte tie, ktoré obsahujú viac vody – pŕhľava, mäta alebo medovka. Využiť môžete aj papier na pečenie. Pri ukladaní odhoďte tie, čo sú poškodené. Bylinky nesušte na priamom slnku, ale na mieste kde je suché teplo – sušiť môžete v teplej miestnosti, ale aj vonku. Ak však sušíte vonku tak rastlinky dajte na noc do vnútra kvôli rannej rose a vlhku.

susenie byliniek tipy

Bylinky by ste mali občas otočiť, aby zo všetkých strán boli vysušené rovnako. Tomu, aby na ne nesadal prach zabránite tak, že na ne dáte servítku alebo jemnú tkaninu. Väčšinou sušenie trvá niekoľko dní, obyčajne 4-8 dní. Správne usušené bylinky by mali byť stále zelené - pokiaľ zhnednú tak boli usušené priveľmi a nedajú sa už použiť. Listy by sa mali dať rozdrviť na prach.

Dobrým testom na to, či je už bylinka usušená je umiestniť ju do uzavretej sklenej nádoby. Ak sa tá do niekoľkých hodín nezarosí, tak sušenie ukončite.

susenie byliniek sposoby
Sušenie vo zväzkoch

Ide o tradičnú vidiecku metódu sušenia – bylinky sa zviažu do zväzkov a pevne sa zviažu špagátom. Aj pri tomto spôsobe je potrebné suché teplo. Do takýchto kytičiek môžete zviazať napr. majorán alebo tymian, teda suchšie bylinky, ktoré navyše budú pôsobiť dekoratívne.

Sušenie v rúre

Aj táto metóda sa radí medzi praktickejšie spôsoby sušenia. Na plech dáte papier na pečenie a uložíte naň bylinky. Plech vložte do rúry, no nechajte dvere trochu otvorené. Sušte ich pri nižšej teplote, tá by nemala byť viac ako 35 °C. Aj pri tomto spôsobe bylinky otáčajte, aby sa rovnomerne presušili.


Sušenie v sušičke

Predstavuje to najrýchlejší a najpraktickejší spôsob sušenia. Podobne ako pri sušení v rúre, ani tu by teplota nemala prekročiť 35 °C. Sušenie by nemalo trvať viac ako niekoľko hodín. Pri sušení v sušičke alebo v rúre však treba myslieť na to, že takéto sušenie neprebieha prirodzene a bylinky preto môžu stratiť na kvalite.


Uchovanie byliniek

V minulosti sa uchovávali vo vrecúškach, no dnes je kvôli riziku napadnutia škodcami lepším spôsobom skladovanie v sklenených fľašiach s uzáverom.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS