cibula v_kuchyniPatrí medzi najviac používané druhy zeleniny. Jej význam v kuchyni a pozitívny vplyv na zdravie určite nikto nespochybňuje.

Konzumuje sa surová, varená, pečená aj smažená. Ťažko sa bez nej zaobíde nejaká kuchyňa. Cibuľa tvorí základ väčšiny jedál. To je však len jedna časť jej využitia. Vo veľkom používa ako prírodný liek, ktorý funguje už po stáročia.


Obsahuje 89% vody, bielkoviny, cukry a minerálne látky (síra, zinok, draslík, sodík, meď, jód, vápnik, fosfor, železo), z vitamínov je to B1, B2, E a C, karotén.
Čím je cibuľa silnejšia, tým je zdravšia (pri krájaní viac "plačeme").

 

Poznáme viac druhov cibule, medzi najznámejšie patrí: 

 

- Biela cibuľa je najjemnejšia (šaláty, ozdoba chuťoviek, chlebíkov...).

- Červená cibuľa sa používa na dekoratívne účely (do šalátov, ku tatárskemu bifteku, na dusenie...), obsahuje omnoho viac zdraviu prospešných látok ako biela alebo žltá.

- Žltá cibuľa je najostrejšia a najviac využívaná v kuchyni do rôznych jedál.

- Šalotka je najjemnejšia a využíva sa ako koreninová prímes do rôznych jedál a šalátov.

 

Cibuľa v surovom stave ničí choroboplodné zárodky, ale zároveň dokáže zastaviť aj rast niektorých baktérií a mikroorganizmov.


Obsahuje okrem iného síru, kremík a zinok, tieto zložky pozitívne vplývajú na rast vlasov, stavbu kostí a pevnosť nechtov. Pre svoju močopudnosť sa odpradávna používala ako liek pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom. Taktiež je vhodnou prevenciou proti osteoporóze, pomáha znížiť riziko vzniku artériosklerózy a rôznych trombóz (tvorba zrazenín v tepnách a žilách) a zlepšuje cirkuláciu krvi v koronárnych artériách. Má protizápalové a hlien uvoľňujúce účinky.

 

Významne pôsobí pri

  • posilnení imunitného systému
  • má pozitívny vplyv na dýchacie cesty a bolestiach v hrdle (napomáha odstraňovať prítomné infekcie)
  • dezinfikuje ústnu a nosovú dutinu
  • riedi krv - znižuje krvný tlak
  • uľahčuje pri vykašliavaní (priedušky)
  • pomáha rozširovať bronchiálne cesty
  • podporuje správnu funkciu srdcovo-cievneho systému
  • napomáha pri liečbe cukrovky - znižuje hladinu cukru v krvi
  • podporuje trávenie
  • pôsobí pozitívne na stav prostaty
  • pomáha liečiť rôzne opuchy
  • pozitívne vplýva na činnosť pečene - pomáha odstraňovať odpad z metabolických procesov
  • zmierňuje nadúvanie a odstraňuje črevnú plynatosť

 

Vyskúšajte

 

Cibuľový čaj

Veľkú cibuľu nakrájajte aj so šupkou a dajte ju variť do 0,5 l vody (20 minút). Tekutinu (čaj) preceďte, ak je potrebné jeho chuť môžete zjemniť trochou medu.

Užíva sa 3x denne.

Čaj uľaví dýchaniu a zlepší odkašliavanie.

 

Cibuľová šťava proti kašľu - napomáha k rozpúšťaniu a vylučovaniu hlienov, pomáha pri katare priedušiek, kašli, nachladnutí, taktiež je účinná pri žalúdočných a črevných kataroch.


Nakrájajte 1 veľkú cibuľu a zalejte ju medom. Nechajte lúhovať do druhého dňa. Šťavu sceďte a podávajte niekoľkokrát za deň.

 

Vonkajšie využitie cibule

Na postihnuté miesto priložte plátok čerstvej cibule a prikryte ju gázou. Zmiernite opuch, začervenanie a nepríjemné svrbenie.

  • Proti plesniam a bradaviciam

Na postihnuté miesto prikladajte rozdrvenú cibuľu na kašu, previažte gázou alebo obväzom. Zábaly opakujte až do úplného vyliečenia.

 

cibula surova

 

Viete že?


- Nepríjemnú arómu v dychu po konzumácii cibule zmiernite, ak ju zapijeme dúškom mlieka.
- Podporuje detoxikačnú funkciu pečene a zlepšuje činnosť žliaz, ktoré produkujú tráviace šťavy. Osvedčila sa aj pri ochorení pečene s chronickou hepatitídou alebo cirhózou. 

- Ľudia, ktorí konzumujú väčšie množstvo cibule a jabĺk, to sú dve každému dostupné suroviny bohaté na flavonoidy kvercetín, si zmenšuje riziko infarktu.

 

Wanda