maslo medvedi cesnakJarné bylinky sú vynikajúcim spôsobom, ako pridať do našej stravy viac farby, chuti a živín. Sú plné vitamínov a minerálov, ktoré nám pomáhajú udržiavať zdravie a vitalitu.

Doplňujú náš jedálny lístok o mnoho zaujímavých chutí a pomáhajú vytvoriť lahodné a výživné jedlá.

Medzi skvelé jarné bylinky patrí pažítka, medvedí cesnak a žerucha. Pažítka je bohatá na vitamín C a draslík, ktoré pomáhajú udržiavať imunitu a zdravie srdca. Je vynikajúcim doplnkom do šalátov, len tak na chlebík, polievok či omáčok.

Medvedí cesnak

je výborným zdrojom antioxidantov a má antibakteriálne vlastnosti. Jeho silná aróma a chuť ho robia skvelým doplnkom do omáčok, polievok a cestovín. Medvedí cesnak je rastlina, ktorá rastie v lesoch a poľných lúkach v jarných mesiacoch. Má veľmi silnú a charakteristickú arómu a chuť, ktorá pripomína cesnak.
Používa sa najmä ako zelenina na prípravu rôznych jedál, ako napríklad polievok, šalátov alebo cestovín. Jeho silná aróma a chuť ho robia skvelým doplnkom do omáčok, marinád, rolád a pesta, ktoré dodávajú jedlám pikantnejší a plnší chuťový zážitok.
Okrem toho sa medvedí cesnak používa aj v tradičnej medicíne na liečenie rôznych ochorení. Obsahuje totiž látky, ktoré pôsobia protizápalovo a podporujú činnosť imunitného systému.

 pesto g487226673 1280

 zber medvedi cesnak

Ak sa rozhodnete použiť medvedí cesnak pri príprave jedál, je dôležité dodržiavať určité pravidlá. Najlepšie je zbierať ho na jar, keď je ešte mladý a listy sú jemnejšie a mäkšie. Medvedí cesnak by mal byť dôkladne umytý a očistený od eventuálnych nečistôt. Nezbierame už kvitnúci cesnak.

Žerucha siata

 zerucha chlieb

 zerucha siata

Žerucha je bohatá na vitamíny A a C a má detoxikačné vlastnosti. Môže byť použitá v šalátoch alebo ako ingrediencia v pestách a omáčkach, na dozdobenie jedla mikro-bylinkami a podobne. Používa sa bez tepelnej úpravy.
Doplnenie jarných byliniek do jedálneho lístka môže mať mnoho výhod. Pomáhajú oživiť chuť jedál a dodávajú im vôňu a farbu. Okrem toho majú jarné bylinky aj mnoho zdravotných výhod, ktoré pomáhajú udržiavať náš organizmus v optimálnej kondícii.

Pažítka

Zo zeme vykukne hneď ako zíde sneh. Je to výborná rastlina ktorá obohatí našu stravu o viac chutí a živín. Skvelá do pomazánok, šalátov či na ochutenie zemiakov.

pazitka

ranajky pazitka 

Pažítka, medvedí cesnak a žerucha sú len niektoré z mnohých jarných byliniek, ktoré môžete použiť pri príprave vašich obľúbených jedál. Takže neváhajte a vyskúšajte tieto jarné lahôdky už teraz!

Autor: redakcia
Foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS