zimne sporty modaMilujete hory a krásne zasneženú prírodu? Holdujete zimným športom? Máte radi lyžovanie a zimnú turistiku? Zima na horách poskytuje množstvo krásnych pohľadov a skvelé športové zážitky.

Zimné športy posilňujú telesnú kondíciu aj psychiku. Aktívny oddych v krásne zasneženej prírode a plnohodnotné športové vyžitie – to sú zážitky, ktoré ponúka šport na horách. Okrem snoubordingu a sánkovania je to najmä lyžovanie a zimná turistika, ktoré sú aktuálne v našej populácii stále vyhľadávanejšími športovými aktivitami.


V zdravom tele zdravý duch

Zimné športy sú prevenciou pred chorobami srdca a ciev, posilňujú svaly a kĺby, podporujú dýchací a tráviaci systém. Tiež prispievajú k redukcii hmotnosti. Lyžovanie a zimná turistika prospievajú nielen telesnej kondícii, ale aj mentálnemu zdraviu. Dodávajú energiu, okysličujú mozog a človek vďaka pohybu na čerstvom vzduchu ľahšie zdoláva stres. Športové aktivity v horskom prostredí regenerujú celé telo. No v zimnom období pri lyžovaní a turistických výletoch nepodceňte počasie. V tomto ročnom období sú fujavice a mráz bežné, preto dbajte na vhodné oblečenie.

zimne sporty moda

Zimné športové oblečenie

Zimné športové oblečenie má byť dostatočne hrejivé, no zároveň ľahké a vzdušné. Nesmie v ňom byť chladno, ani príliš teplo. Outdoorové oblečenie má poskytnúť pohodlie v každom smere a výkony športovca vhodne podporovať. Pre pohodlie turistu aj lyžiara je dôležité, aby bunda aj otepľovačky dobre izolovali teplo a boli vode odolné. Aby lyžiarske bundy a lyžiarske nohavice neprefúkal ostrý vietor a nepremočil ani mokrý sneh. Tieto odevy majú byť opatrené vodným stĺpcom od 10000 mm/24 hodín. Pri kúpe zimného športového oblečenia dbajte však nielen na materiál, ale aj na strih, aby sa vám vo zvrškoch pohodlne pohybovalo. Či vyberáte detské oblečenie, alebo oblečenie pre dospelých, spodné ani vrchné šatstvo nesmie byť príliš tesné, aby nebránilo športovcovi v pohybe. V mrazivom počasí je tiež nutná kvalitná teplá čiapka, šál a rukavice.


Zimná športová obuv

Každá sezóna si vyžaduje iný druh športovej obuvi. Zimná športová obuv má byť správne tvarovaná, dostatočne teplá a mäkká. Tiež má byť vzdušná a nepremokavá, aby nohám poskytla optimálny teplotný komfort aj v mrazivom počasí. Obuv ovplyvňuje nielen kvalitu športových výsledkov, ale aj zdravie športovca. Nevhodná obuv môže spôsobiť otlaky a odreniny, rôzne deformity a poškodenia nôh. Pri výbere zimnej športovej obuvi je dôležitý tvar, materiál, výstelka a hrúbka podrážky. Ak má byť obuv pohodlná, musí mať vhodný strih, dĺžku, šírku a hmotnosť. Je dobré vedieť, že súčasná športová móda je rozmanitá, stačí si len správne vybrať.

Reklamný článok
foto: dreamstime.com

ZDIEĽAJTE NÁS