znamienkoČo hovoria vaše znamienka? Ich kontrola na začiatku leta má zmysel. Nepodceňujte tieto drobné útvary po tele.

Znamienka krásy majú vlastnú reč: Čo hovoria tie vaše?

Ak ste si znamienka krásy nenechali skontrolovať na jeseň, ešte nemusí byť neskoro. Dôkladne si ich pozrieť má zmysel aj doma. A potom ich treba dobre chrániť pred slnkom. Aby sa krása nezmenila na problém.

Materské znamienka nie sú na rozdiel od pieh iba zhlukom koncentrovaného pigmentu, lebo sú tvorené aj nervovými bunkami. Môžu byť ploché alebo vystúpené a reagujú na rôzne podnety, pretože ich povrch je citlivejší ako okolitá koža. Preto môžu meniť veľkosť, tvar či farbu a vyžadujú si našu pozornosť.
Preventívne by sme si mali dať znamienka skontrolovať u dermatológa aspoň raz za rok. S vyšetrením určite neotáľajte, ak máte viac ako 25 rokov a objavíte si nové materské znamienko.
Na škodu nie je ani domáca kontrola znamienok metódou, ktorá sa volá podľa písmen abecedy metóda ABCDE. Všetky tieto kontroly sú prevenciou rozvoja rakoviny kože. Tá sa dá, našťastie, vo väčšine prípadov a vtedy, ak sa ochorenie podchytí včas, úspešne vyliečiť.

Samokontrola znamienok technikou ABCDE

A = (asymetry) asymetria: Zdravé materské znamienko je symetrické, to znamená, že má dve rovnaké polovice. Keď sa naň pozriete, rozdeľte ho zhora nadol pomyselnou čiarou a obe polovice porovnajte. Ak sa značne líšia, treba vyhľadať dermatológa. Ak sú v podstate rovnaké, znamienko by malo byť v poriadku.
B = (border) hranica, ohraničenie: Hranice znamienka by mali byť pravidelné a hladké. Rozostrené okraje signalizujú problém.
C = (colour) farba: Znamienka môžu byť rôznej farby od svetlo hnedej až po takmer čiernu. Každé jedno znamienko by však malo mať rovnaký farebný tón na celej svojej ploche. Ak farbu mení, treba si ho nechať skontrolovať.
D = (diameter) priemer: Zdravé znamienko nemá viac ako 5 mm. Pokiaľ je väčšie, potrebuje pozornosť odborníka.
E = (elevation) výška, vyvýšenie: Najväčšiu pozornosť treba venovať znamienkam, na ktorom sú rôzne vyvýšeniny. Tie môžu signalizovať rozvoj melanómu.

znamienka mariam antadze 6431179

Ochrana pred žiarením

Okrem pravidelných kontrol znamienok sa dá riziko vzniku rakoviny kože minimalizovať používaním vhodných opaľovacích krémov.
Aj v tejto oblasti veda, technika a medicína napredujú. Preto sú už k dispozícii krémy s filtrami novej generácie SunCat MTA. Sú vhodné aj pre citlivú pokožku a poskytujú účinnejšiu a dlhšiu ochranu pred UVA aj UVB žiarením.
„Filter SunCat MTA bol vytvorený špeciálnou technikou zapuzdrenia tak, aby vytváral vyšší stupeň ochrany pokožky, ako sme doteraz poznali, s predĺženým, no konzistentným účinkom a hodnotou SPF,“ vysvetlila Mgr. Katarína Ščasná, laboratórna diagnostička Pharma MKL.
Preložené do ľudskej reči to znamená, že opaľovacieho krému s filtrom SunCat MTA stačí naniesť na pokožku menšie množstvo na väčšiu a dlhšiu ochranu. Ak je navyše obohatený o kyselinu hyalurónovú, pokožka vrátane znamienok je chránená ešte viac, pretože sa z nej tak rýchlo neodparuje voda a nevysušuje sa.

Aká ochrana nechráni?

Žiaľ, na trhu je mnoho prípravkov na opaľovanie, ktoré v skutočnosti neposkytujú dostatočnú ochranu pred UVA a UVB žiarením, a preto môžu spôsobiť nielen spálenie kože, ale aj prispieť k rozvoju nádoru na mieste materského znamienka.
Úplne nevhodné na opaľovanie sú rastlinné oleje, opatrný treba byť pri používaní krémov a mliek na opaľovanie kúpených už dávnejšie, pretože všetky zložky, ktoré zabezpečujú ochranu pred UV žiarením, na slnku degradujú.
Stopku odporúčame dať krémom s obsahom oxybenzonu – na koži môže spôsobovať alergické reakcie a zároveň škodí živočíchom, ktoré žijú vo vode, v ktorej sa natreté krémom osviežujeme.
Odborníčka odporúča spozornieť aj vtedy, keď opaľovací krém obsahuje avobenzon.
„Slnečné lúče môžu spôsobiť jeho rozloženie a zároveň sa vstrebáva do moču a materského mlieka. Klinické štúdie však ukazujú, že je neškodný pri nízkych koncentráciách, čo znamená pod 10 %. Rada by som upozornila aj na homosalate, ktorý Európska komisia označila za nebezpečný pri koncentrácii vyššej ako 1,4 %, pretože môže mať vplyv na endokrinný systém,“ dopĺňa zoznam nežiaducich látok v opaľovacích krémoch K. Ščasná.

kontrola znamienok

Stačí SPF 30?

Ani ten najúčinnejší opaľovací krém nedokáže pokožku a znamienka chrániť dlhšie než niekoľko hodín, preto ho treba v priebehu dňa aplikovať opakovane – ideálne každé dve hodiny. V prípade, že sa kúpete, aj častejšie. Netreba sa báť, že by vaša pokožka nezískala žiadaný bronzový nádych. Aj to príde. Len to bude pomalšie a zdravšie, a trvalejšie.
Nielen pri mori, ale už aj v našich zemepisných šírkach je intenzita slnečného žiarenia taká vysoká, že nie je vôbec márne používať krémy s vyšším SPF. Faktor 30 by mal byť podľa odborníkov dostatočný.

Autor: Trumpeter
Foto: pexels.com

 

ZDIEĽAJTE NÁS