krce lytka prevenciaObyčajne ich spôsobuje nedostatok horčíka alebo magnézia. Kŕčom v lýtkach sa pomerne jednoducho dá predísť.

Zrejme sa vám už stalo, že vás v noci zobudil kŕč v lýtku. Sval v lýtku je vtedy niekoľko minút tuhý a nehybný a sprevádza ho intenzívna a bodavá bolesť. Najčastejšie pociťujeme pocit ťahu smerom nadol k prstom. Kŕč sa nevyskytuje pritom len po fyzickej námahe, ale aj po relatívne pokojných dňoch. S pribúdajúcim vekom stúpa riziko ich výskytu, no trpia nimi aj mladšie ročníky.

Kŕč je prirodzený jav a občas sa môže vyskytuje. Ak by už išlo o dlhodobý problém, ktorý sa objaví niekoľko dní za sebou alebo ak sa popri kŕčoch objavuje aj pocit brnenia, citlivosť, opuchnutosť či zvýšená teplota, treba ísť za odborníkmi.

krce lytka mast krem


Čo spôsobuje kŕče v lýtkach?

  • nedostatok horčíka a draslíka - po fyzickej námahe, napr. po športe dochádza k strate tekutín a tým aj minerálnych látok. Za kŕčmi býva nedostatok horčíka a draslíka, ktoré majú veľký vplyv na nervovú sústavu a svalové vlákna.
  • nedostatočný pohyb – cvičením môže na jednej strane dôjsť k strate minerálov, no kŕče sa môžu objaviť aj kvôli dlhodobému sedeniu alebo ležaniu v takej polohe, v ktorej sa nohy nedostatočne prekrvujú
  • vážne zdravotné problémy – kŕče môžu byť prejavom vážnych problémov ako nervová kompresia, arteriálna dysfunkcia
  • iné zdravotné problémy – okrem pohybového aparátu môžu byť príčinou aj problémy s cievami alebo nervovou sústavou, hormonálna nerovnováha, kŕče môžu mať aj cukrovkári alebo ľudia s ochoreniami obličiek alebo štítnej žľazy

Ako sa kŕčom dá pomôcť doma?

Okamžitou pomocou je ťahanie chodidla v protismere kŕča: bolesť sa v prvom momente môže zhoršiť, po chvíli by mala ustúpiť. Ak je to možné, skúste sa postaviť a pomaly poprechádzať alebo chodiť po špičkách. Ak sa kŕč vyskytne pri športe, prestaňte s pohybom a skúste chodidlo natiahnuť v protismere kŕča.

krce lytka pricinyKeď kŕč začne pomaly ustupovať, môžete skúsiť masírovanie lýtka najlepšie popri umývaní horúcou vodou. Nezabudnite dopĺňať tekutiny a potom aj minerály ako železo, horčík a draslík. Pomôcť môžu aj gély, masti alebo krémy na vonkajšie pôsobenie.


Ako predísť kŕčom v lýtkach

Strečing a cvičenie

Účinným spôsobom na predídenie výskytu kŕčov je pravidelné cvičenie a naťahovanie svalstva. V rámci cvičenia nejde príliš o intenzitu cvikov, ale skôr o nenáročné a pomalé naťahovanie. Na precvičenie lýtkových svalov je dobré bicyklovanie, odporúčajú sa aj pravidelné prechádzky. Pred cvičením je dôležitý strečing, na každodenné nosenie treba zvoliť správnu obuv.

Správna strava

Prevencia existuje aj vo forme správnej stravy - tá by mala pozostávať z potravín, ktoré obsahujú horčík, draslík a vápnik. Zdrojmi horčíka sú orechy, špenát, banány, sušené marhule, datle a celozrnné výrobky. Nemali by sa však kombinovať s jedlami, ktoré majú vysoký obsah tukov a bielkovín, pretože tie bránia správnemu využitiu horčíka.

Jedlá by ste nemali príliš soliť – sodík totiž pôsobí proti draslíku, pri zvýšenej konzumácii sodíka hrozia kŕče. Jedným z najlepších spôsobov na doplnenie stopových prvkov sú minerálne vody, inou možnosťou je dopĺňanie vo forme výživových doplnkov.

autor: redakcia
foto: pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS