antioxidanty v zelenineUrčite ste sa veľakrát stretli so slovom antioxidant (antioxidanty) v spojení so zdravým životným štýlom, udržania si zdravia a dobrej fyzickej i psychickej rovnováhy, zachovania si celkového mladšieho vzhľadu a vitality organizmu.

Čo to vlastne antioxidanty sú a k čomu sú dobré?

Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce látky, ktoré neutralizujú aktivitu škodlivých voľných radikálov v tele, čím zabraňujú oxidácii buniek a následne rôznym civilizačným ochoreniam. Teda chránia bunky pred poškodením.
Voľné radikály poškodzujú bunkové membrány v tele, čo má za následok zrýchlený proces starnutia kože a iných buniek v organizme.

 

Účinky antioxidantov na zdravie

  • detoxikujú organizmus (čistia telo od toxínov)
  • podporujú imunitu
  • znižujú pravdepodobnosť srdcovo-cievnych ochorení
  • bojujú proti niektorým typom rakoviny
  • znižujú problémy s dýchaním
  • dopomáhajú k správnemu fungovaniu hrubého čreva a trávenia
  • zlepšujú kvalitu pokožky
  • znižujú škodlivosť a dopady fajčenia na organizmus
  • pomáhajú pri redukcii hmotnosti tela

 

citrusove ovocie

Antioxidanty sa delia na prirodzené, ktoré sa prirodzene nachádzajú v potravinách a syntetické antioxidanty, ktoré sú vyrobené a pridávané do potravín a výrobkov.

Účinok prirodzených antioxidantov v potravinách a v koreninách sa časom a uskladnením znižuje, preto sa do potravín pridáva antioxidant vitamín E alebo kyselina askorbová.

 

Kategórie antioxidantov

  • vitamíny - vitamín A, C a E
  • minerály - zinok, mangán, selén a železo
  • fytozložky - karotenoidy, polyfenoly a fytoestrogény

 

Vitamín A a karotenoidy - mrkva, tekvica, brokolica, melón, broskyne, marhule...
Vitamín C – čierne ríbezle, citrusové ovocie, zelená paprika, brokolica, listová zelenina, jahody, mango...
Vitamín E – orechy a rôzne druhy semienok, celozrnné výrobky, listová zelenina, olivový olej...
Selén – ryby a morské plody, červené mäso, obilniny, vajcia, cesnak...
Flavonoidy – zelený čaj, citrusy, červené víno, cibuľa, jablká...
Polyfenoly – tymian, oregano...

Nedostatok antioxidantov v dennej strave sa môže kompenzovať aj formou výživových doplnkov.


Wanda

 

ZDIEĽAJTE NÁS