bolest obliciek chrbta znakyBolesť chrbta si ľahko zameníme s bolesťou obličiek. Podľa akých znakov vieme, o aký problém ide?

Silnejšia bolesť v dolnej časti chrbta môže signalizovať buď problém s chrbticou alebo ide o problém spojený s obličkami. Pre odlíšenie treba pozorovať kde presne sa bolesť vyskytuje, aká je silná a aké ďalšie príznaky sa objavujú spolu s bolesťou.


Kedy ide o bolesť obličiek

Obličky môžu byť zaťažené a nemusia správne fungovať. Bolesť sa obyčajne objaví na jednej alebo na oboch stranách chrbtice a to pod rebrami. Znakom problému s obličkami je, keď máme pocit, že bolesť je vo vnútri tela, častokrát aj vyráža napr. do brucha, slabín, bokov alebo stehien.

Príčiny bolesti môžu byť rôzne. Môže ísť napr. o väčšie obličkové kamene – vtedy je to ostrá a silná bolesť, ktorá sa časom zhoršuje. Častou príčinou býva infekcia – obličky sú ne náchylné keďže sa v nich filtrujú toxíny a odpad. Infekcia sa prejavuje bolesťami pri močení, častom ale i zriedkavom močení, pocitom nevoľnosti alebo zmenami vo farbe moču – je buď zakalený, svetlý či ružový. Pri infekcii sa navyše objavuje aj horúčka alebo závraty.

Sprievodnými znakmi závažných problémov s obličkami sú aj kovová chuť v ústach, lapanie po dychu, opuch končatín a kĺbov, svalové kŕče, nepravidelný tĺkot srdca. Pri takýchto prejavoch treba vyhľadať lekára.

oblicky bolest priznaky

Kedy ide o bolesť chrbta

S bolesťou chrbta sa zrejme stretol už každý. Bolesti súvisiace s cvičením pretrvávajú niekoľko dní a pri pohybe sú obyčajne silnejšie. V tomto prípade ide o svalovú bolesť spôsobenú buď cvičením či dvíhaním príliš veľkých hmotností.

V oblasti obličiek sa bolesť chrbta môže vyskytnúť aj kvôli tomu, že sú nervy zranené alebo sa na ne tlačí. V tomto prípade ide o nervovú bolesť, vtedy navyše pociťujeme aj brnenie či necitlivosť, pocit pálenia môže putovať aj do iných častí tela. Ak ide o tento prípad, je potrebná liečba pretože pri zanedbaní sa nervy môžu ešte viac poškodiť.

chrbat bolest priznaky

Bolesti chrbta bývajú zapríčinené aj zlým držaním tela, skoliózou či poškodenými platničkami. Iné stavy, pri ktorých môžeme mať bolesti chrbta ako sprievodné javy sú infekcie, zápalové ochorenia ako napr. artritída alebo pásový opar. Bolesť chrbta môžeme najskôr skúsiť liečiť doma odpočinkom či tepelnou terapiou. Ak sa však zhorší, treba vyhľadať lekára, aby sa vylúčilo či nejde o vážnejší problém.

autor: redakcia
foto: pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS