mocovy mechur bolestProblémy s močovým mechúrom dokážu veľmi znepríjemniť život. Ako sa prejavujú a čo pri výskyte treba robiť?

Ak pociťujete bolesť pri močení (rezanie, pálenie), časté nutkanie na močenie väčšinou s menším množstvom moču a popri tom aj bolesť v podbrušku tak môže ísť o zápal močového mechúra. Problémy s močovým mechúrom sa objavujú často a stoja za nimi väčšinou baktérie. Pri ženách sa baktérie ľahšie dostanú do tela keďže ženy majú oproti mužom kratší močovod. Okrem spomenutých prejavov sa v prípade zápalu môže objaviť aj krv v moči alebo únik moču. Pri výskyte takýchto prejavov je potrebné vyhľadať lekára, neliečený zápal môže vyústiť aj do problémov s obličkami.


Zápal väčšinou spôsobujú baktérie

Najčastejšie je príčinou zápalu baktéria Escherichia coli, ktorá síce je pre nás prospešná (má schopnosť produkovať látky, ktoré v črevách bránia rozšíreniu škodlivých baktérií ), ale pri preniknutí do močového ústrojenstva nastávajú problémy – baktérie sa začnú množiť. Zápal môžu spôsobiť aj kvasinkové infekcie alebo močové kamene.

zapal mocovy mechur

Prevencia problémov s močovým mechúrom

Veľkú úlohu pri prevencii však zohrávame aj my správnou hygienou či nosením vhodnej spodnej bielizne.

  • Bavlnená spodná bielizeň – bavlna lepšie saje pot a odvádza vlhkosť, pri syntetických materiáloch skôr dochádza k množeniu baktérií kvôli teplému a vlhkému prostrediu
  • Každodenný pitný režim – pitím tekutín sa preplachuje močový mechúr, moč nezadržiavajte príliš dlho
  • Vitamíny – pri prevencií infekcií sú dôležité vitamíny C, D, A a zinok. Do stravy je dobré zaradiť petržlen, cesnak, cibuľa, pór, medvedí cesnak, zeler, uhorky. Vhodné je aj drobné bobuľové ovocie – maliny, čučoriedky, ríbezle – ktoré obsahuje látky podporujúce obranyschopnosť. Vitamín A je v paprikách, rajčinách, mrkvách, zelenom hrášku a tmavom ovocí.


Pri zápale sa predpisujú antibiotiká

Po vykonaní rozboru moču lekári obyčajne predpisujú antibiotiká. Dôležitý je aj pokojový režim, zvýšený príjem tekutín a udržiavanie spodnej časti chrbta, podbruška a oblasti chrbta v teple. Strava by nemala obsahovať priveľa soli. V rámci pitného režimu sú vhodné čaje, voda a šťavy zo zeleru, z mrkvy, odporúča sa aj brusnicová šťava.

zapal mocovy mechur liecenie

Praslička pomáha obličkám a močovým cestám

Praslička má močopudné účinky a podporuje tak odstraňovanie škodlivých látok z tela. Z prasličky si môžete pripraviť čaj - zalejete 1 lyžičku sušenej vňate 250 ml vriacej vody a necháte na 10-15 minút lúhovať.

autor: redakcia
foto: pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS