prechladnutieCelosvetovo čísla nakazených covidom opäť stúpajú. Už by nás nemali čakať také tvrdé lockdowny, akými sme prešli. No aj tak je dôležité chrániť sa. Ako?

Jednou odpoveďou je imunita. Najlepšia je odolnosť voči samotnému vírusu covidu, teda imunita získaná očkovaním alebo prekonaním choroby. Netreba však zabúdať ani na podporovanie imunity ako takej, pretože oslabená imunita hrá kľúčovú úlohu pri každom ochorení.

Chce to systém

Imunita je komplexný systém obranyschopnosti organizmu a starostlivosť o ňu si tiež žiada systém. „Úloha imunity je veľmi široká. Jej fyziologickou funkciou nie je len obrana organizmu pred choroboplodnými zárodkami, ako sú vírusy, baktérie, plesne či červy, ale aj pred bunkami vlastného tela, ktoré stratili vlastnosti normálnych buniek, nekontrolovane sa množia a ohrozujú človeka rozvojom nádorového ochorenia,“ hovorí imunologička a alergologička MUDr. Katarína Bergendiová.
Nedostatočná funkcia imunitného systému sa môže prejavovať rôzne: celkovým pocitom únavy, bolesťami kĺbov, zhoršeným hojením rán, opakovanými bakteriálnymi, vírusovými a plesňovými ochoreniami, zníženým počtom bielych krviniek, zvýšenou vnímavosťou k nádorovým ochoreniam.
„Starať sa o svoju imunitu je veľmi dôležité a ideálne je robiť to systematicky a priebežne, pretože oslabená imunita sa neposilní zo dňa na deň,“ pokračuje Ing. Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures.

nadcha smrkanie

Nielen doplnky výživy

Čo si to teda žiada, aby sme boli na tretiu vlnu pripravení čo najlepšie? „Rovnováhu a režim,“ je presvedčený A. Doboly. „To, že o dobrú imunitu sa postarajú iba doplnky výživy, je omyl. Samozrejme, môžu byť veľmi osožné, najmä tie kvalitné a funkčné, ale nenahradia ani nedostatok spánku, ani monotónnu stravu, ani duševnú hygienu či pitný režim.“
Správne fungujúci organizmus s primeranou imunitou by mal dobre zvládnuť aj tretiu vlnu pandémie. Dá sa na ňu okrem nakupovania ochranných prostriedkov a dodržiavania hygienických pokynov pripraviť aj tak, že budeme:

  • spať minimálne 7 hodín denne,
  • duševnú aktivitu striedať s fyzickou,
  • na slnku budeme tak akurát a vyhneme sa spáleniu a úpalu,
  • mať pestrý jedálniček, v ktorom budú zastúpené všetky potrebné látky, minerály a vitamíny,
  • dbať na správny pitný režim,
  • naberieme odvahu a začneme sa otužovať (aj chladná sprcha robí svoje, rovnako tak pomáha saunovanie),
  • vyberieme si vhodné doplnky výživy, ktoré budeme užívať s rozumom a mierou. Ak teraz jeme dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, nemusíme užívať vitamín C, lepšie sú tie doplnky výživy, ktoré posilňujú funkčnosť a silu imunitných buniek, napríklad beta glukány.


Slnko ako pomocník

Navyše teraz máme jedinečnú príležitosť dopriať našim telám vitamín D, ktorý veľkou mierou prispieva k správnej funkcii imunitného systému a ktorý sa tvorí vďaka pobytu na slnku. Nie je pravda, že sa netvorí, ak si kožu chránime opaľovacím krémom s vysokým faktorom. Naopak, spáleniu kože sa treba vyhýbať, pretože je to poškodenie organizmu, ktoré imunitu oslabuje.
Aby boli informácie o tom, ako sa pripraviť na tretiu vlnu úplné a komplexné, v našej lekárničke by nemali chýbať lieky na znižovanie horúčky a tlmenie bolesti. A potom to už chce iba pokoj, disciplínu a trpezlivosť.

autor: Kojčevová
foto: pexel.com

ZDIEĽAJTE NÁS