pecivoZdravé stravovanie si vyžaduje okrem iného aj výmenu bieleho chleba a pečiva za tmavé. Touto nepatrnou zmenou spravíte veľkú službu pre vaše telo.
Ako si vlastne vyberať v tom obrovskom sortimente ponúkaných pekárenských výrobkov, ktoré sú rôznych vôni, farieb a chutí?

 

Už len fakt, že tmavé pečivo a tmavo vyzerajúce pečivo, nemusí byť to isté. Samozrejme, že sú medzi nimi markantné rozdiely, preto stojí zato spoznať sortiment a zloženie výrobkov.

Najideálnejší a zdraviu prospešný je tmavý celozrnný chlieb, alebo tmavé celozrnné pečivo.


Čo znamená cereálny? Iba to, že potravina je vyrobená z obilia (cereália = obilie)

 

rozky dva_druhy


Biele pečivo sa vyrába z bielej múky. Na výrobu múky sa používa vnútorná časť zrna, ktorá po odstránení vonkajšej časti je ochudobnená o značnú časť minerálov a vitamínov.

Z výživového hľadiska; výrobky z bielej múky sú menej hodnotné pre organizmus a navyše disponujú vyšším glykemickým indexom ako celozrnné pečivo.

Čo to znamená? Biele pečivo vás zasýti na kratšiu dobu ako celozrnné a po konzumácii výrobkov z bielej múky hladina cukru v tele značne kolíše, čo spôsobuje ideálnu pôdu pre ukladanie tukov. Samozrejme glykemický index ovplyvňuje aj kombinácia potravín s konzumovaným pečivom.

Biele pečivo sa odporúča napríklad pri šetriacej diéte, kde je nutnosť obmedzovať hrubé časti potravy. Pre zmenu diabetikom je biele pečivo zakazované, ľudia s touto diagnózou si musia dávať veľký pozor na to, aký výrobok kupujú a z čoho je vyrobený.

 

farbene pecivo

 

Farbená biela múka je zaužívaný a praktizovaný, ale nezakázaný marketingový ťah.

Biele pečivo vyzerá ako tmavé a preto si ho často zákazníci mýlia s celozrnným pečivom. Takže každé na pohľad tmavé pečivo, nemusí byť tmavé a nutne znamenať zdravšie.

Častou praktikou je dofarbovanie bielej pšeničnej múky napríklad karamelom, melasou, prípadne čakankou alebo praženým jačmeňom. Z tmavej múky vo výrobku nemusí byť vôbec nič, práve táto múka dodáva výrobkom tmavý efekt a nižší glykemický index. Tu treba mať na pamäti, upravená biela múka, má tie isté vlastnosti ako pečivo z bielej múky, vrátane výživových nedostatkov.

 

 pecivo s_posypom


Tmavé pečivo s posypom zrniečok na povrchu, taktiež nedáva záruku, že je vyrobené z celozrnnej múky. Výrobok môže byť zhotovený z bielej múky, iba povrch výrobku je upravený zrniečkami. Každý predávajúci by mal na požiadanie poskytnúť zákazníkovi informáciu, o tom z čoho z akých komodít je výrobok vyrobený a aké má zloženie (pokiaľ tak nespravil výrobca).


Celozrnné pečivo sa vyrába z celozrnnej múky, ktorá sa získava mletím celého zrna obilia vrátane vonkajšej vrstvy (obalu) zrna a klíčka. Každý označený výrobok ako celozrnný jej musí obsahovať až 80%, aby bol zaradený do tejto kategórie.

Povrchová vrstva zrna je bohatá na vlákninu, vitamíny A, skupiny B, vitamíny D a E, esenciálne mastné kyseliny a minerálne látky (vápnik, železo, zinok). Má podstatne nižší glykemický index ako výrobky z bielej múky. Po konzumácii tohto pečiva hladina cukru v krvi nekolíše a človek má dlhší pocit nasýtenia.

Ako nedostatok u celozrnného pečiva je jeho krátka doba trvanlivosti.
Celozrnné pečivo poznáte podľa toho, že je mierne hnedasté a vidieť v ňom zapečené kúsky rozomletých zrniečok. Po rozkrojení obsahuje viditeľné kúsky šupiek a klíčky.

 

viaczrnne pecivo

 

Viaczrnné pečivo sa vyrába z ražnej a pšeničnej múky, do ktorej sa pridávajú aj iné obiloviny a to s minimálnym obsahom 5% z celkového množstva.


Grahamové pečivo sa vyrába z grahamovej múky, čo je v podstate celozrnná múka s obsahom otrúb a to s minimálnym obsahom 10%. Toto pečivo býva pomerne svetlé so sladkastou chuťou.


10% obsahu platí, aj ak je výrobok označený napríklad zemiakový, vločkový, sezamový, slnečnicový.., tento percentuálny pomer pridaných surovín, by mal byť zachovaný.


Pravidelná konzumácia celozrnných potravín môže znížiť

  • riziko mozgových príhod a cukrovky 2. typu
  • ochorenie srdca, krvného obehu
  • rakoviny, najmä hrubého čreva (vláknina viaže na seba toxické látky a prirodzenou cestou sú vylučované z tela von)
  • nadváhu (vláknina; pocit sýtosti, nižší glykemický index)

Zamyslite sa

 

kaizerka

 

Pre chutné kaizerky je typická ich nadýchanosť, či sú to makové, sezamové, viaczrnné, áno správne ste si všimli, je to zvyčajne iba vonkajší posyp. Cesto z celozrnnej tmavej múky zle kysne, preto tu je na mieste otázka. Obsahujú kaizerky naozaj toľko celozrnnej múky, alebo sú nadýchané z kypriacich látok?

 

Rebecca

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame