Opakujúce sa ochorenia pri ktorých liečba býva podmienená užívaním antibiotík, naozaj stojí za vyskúšanie receptu Dr. Shulzeho.
Jedná sa o tinktúru na prírodnej báze z bežne dostupných ingrediencií, ktorú si každý dokáže pripraviť sám.
Na výrobu budete potrebovať:
- jablčný ocot
- čerstvé čili papričky čím pikantnejšie tým lepšie
- čerstvý koreň chrenu
- hlávka cesnaku
- 1 bielu cibuľu
- kúsok zázvoru
Čím je zvláštny tento recept?
- Jablčný ocot udržuje rovnováhu kyselín a zásad v tele, pôsobí ako probiotikum, čistí telo, upravuje cholesterol v krvi, pomáha pri regulácii inzulínu, je antibakteriálny a protiplesňový, celkovo posilňuje imunitný systém organizmu.
- Chren je antibakteriálny, pozitívne pôsobí na dýchacie cesty, prečisťuje dutiny, hrdlo a pľúca.
- Cesnak a cibuľa sú najlepšie prostriedky na odplavenie mikroorganizmov z tela.
- Zázvor a čili papričky stimulujú krvný a lymfatický systém.
Príprava tinktúry
Očistenú zeleninu nakrájajte a vložte do väčšieho pohára s uzatváraním. Zalejte ju jablčným octom tak, aby jeho hladina siahala asi 5 cm nad povrch zeleniny. Nádobu dobre uzatvorte a pretrepte, aby sa obsah premiešal. Ak je potrebné dolejte ešte jablčným octom.
Pohár odložte na tmavé miesto na dobu 2 až 6 týždňov, minimálne raz týždenne nádobu so zeleninou pretrepte. Čím je doba lúhovania dlhšia, tým je tinktúra silnejšia.
Po stanovenej dobe zmes preceďte cez riedke plátno.
Ako na to?
Sitko z nerezovej ocele prípadne plastové prikryte gázou, vylejete zmes z pohára a pomocou plochého predmetu (lyžica, varecha) ju postupne pretláčajte (pasírujte). Hotovú tinktúru skladujte v sklenenej uzatvárateľnej fľaši na chladnom tmavom mieste.
Tinktúru preventívne môžete užívať denne alebo podľa potreby. Denná dávka je 30 - 60 ml.
Vysoko koncentrovanú zmes výraznej zeleninovej chuti môžete zjemniť trochou medu. Zapíjajte väčším množstvom vody alebo neperlivej minerálky.
Ak máte zdravotný problém napríklad chrípku alebo inú infekciu, môžete dávkovanie zvýšiť až na päťnásobok za deň.
Tinktúra je vyrobená na prírodnej báze bez zbytočnej chémie a vedľajších účinkov.
Zdroj foto: pixabay.com