susenie korenov tipyVieme, že sušením si môžeme bylinky uchovávať na dlhšiu dobu. Sušiť sa však dajú aj korene.

Sušenie koreňov sa líši od sušenia byliniek – môže trvať dlhšie a koreň treba pred pre sušením pripraviť. Samozrejmou súčasťou procesu je preto odstránenie zvyškov pôdy a dôkladné umytie koreňa. Z hlavného podzemku by sa mali odstrániť malé bočné korene, pretože nie sú na sušenie vhodné a navyše nie sú natoľko bohaté na vitamíny ako hlavný koreň.

Korene vždyzelených rastlín by sa mali zbierať v priebehu jari, pri trvalkách sa odporúča zber na jeseň.

Aj pri výbere rastlín je dobré myslieť na pravidlá, ktoré platia pri zbere nadzemných častí. Zbierať by sa mali tie, ktoré nie sú poškodené, spálené od slnka alebo také, čo majú na tele fľaky. Zbierať ich môžete do košíka alebo do látkovej tašky.


susenie korena pupavaSušenie na vzduchu alebo v sušičke či rúre

Sušenie by malo nasledovať bezprostredne po zbere – čím dlhšie sa bude odkladať, tým rýchlejšie sa vytratia prospešné látky. Rovnako ako aj pri sušení vňatí alebo listov, aj korene sa dajú sušiť týmito tromi spôsobmi.

Odporúča sa, aby sa korene nakrájali na malé kúsky. Inou možnosťou je pomlieť ich na mlynčeku a sušiť drvinu – ide o rýchlejší spôsob, akým sa navyše vyhnete plesniveniu.

Môžete ich naukladať na plátno alebo papier a nechať ich vonku na tmavom mieste. Inými možnosťami je sušiť ich v rúre alebo sušičke – naukladáte ich na plech s papierom na pečenie a teplota by však nemala presiahnuť 35 stupňov Celzia. Pri sušení je potrebné ich obracať.

Doba sušenia závisí od jednotlivých rastlín, pri koreňoch by obyčajne malo stačiť 10-14 dní sušenia počas leta. Cez jar a jeseň môže sušenie trvať do 21 dní. Sušenie by malo trvať dovtedy, kým korene nebudú mať svetlohnedú farbu.


Skladovanie

Najlepším spôsobom skladovania je umiestnenie koreňov do sklenenej nádoby, ktorú dáte na tmavé a suché miesto.


Čaj z koreňov púpavy

Koreň púpavy môže pomôcť tým, ktorí majú problémy s trávením či žlčníkom. Koreň treba opatrne vybrať zo zeme, umyť ho, očistiť a nakrájať na kúsky. Sušenie by malo prebiehať vonku v tieni. Vysušený koreň sa dá sa použiť na prípravu čaju – potrebujete 1-2 čajové lyžičky koreňa, ktoré zalejete 2,5 dcl vriacej vody a necháte lúhovať približne 15 minút.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS