caj hluchavka ucinkyHluchavku neraz vnímame len ako burinu. Pravdou vak je, že ide o bylinku, ktorá pomáha pri rôznych zdravotných problémoch.

Hluchavka sa podobá na pŕhľavu, no rozdiel je v tom, že nepŕhli. Táto trvalka dorastá do výšky asi 40 cm a je pre ňu typická štvorhranná dutá stonka s pílkovito vrúbkovanými listami. Nájdeme ju zvyčajne na tienistých a vlhkejších miestach – pri potokoch, na okrajoch lesov, v burinových porastoch. Zbierajú sa najmä jej biele kalichové kvety a to v období od konca apríla do septembra, ideálne je sušiť ich prirodzene v tieni.


Účinky hluchavky

V ľudovej medicíne má hluchavka svoje miesto, keďže môže pomôcť s viacerými zdravotnými neduhmi. Často sa používa pri liečbe problémov s močovými cestami, kedy pomáha odstraňovať zápaly – podporuje vylučovanie moču a tým odstraňuje toxíny z tela.

hluchavka pouzitie

Zaraďuje sa aj medzi tzv. ženské bylinky lebo pomáha pri rôznych ťažkostiach. Svoje využitie má pri bolestivej menštruácii – zmierňuje bolesti a kŕče. Okrem toho podporuje pravidelnosť menštruačného cyklu a pomáha aj pri liečbe zápalov vaječníkov alebo výtokov u mladých žien.

Hluchavka podporuje imunitný systém, pôsobí preventívne pred chrípkou a nádchou. Pomáha udržiavať zdravé dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie. Účinná je aj pri problémoch s tráviacou sústavou či s vysokým tlakom. Má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a tým pomáha s nespavosťou. Využijete ju aj pri hojení rán.


Hluchavkový čaj

Hluchavkový čaj sa odporúča napr. pri výskyte bolestivej a silnej menštruácie, pri chorobách močových ciest, pri kašli, zahlienení, ale aj nespavosti. Pripravíte ho tak, že dáte jednu čajovú lyžičku sušenej hluchavky do sitka na čaj a zalejete dvomi dcl vriacej vody. Nechajte lúhovať približne tri minúty.

Odvar sa dá použiť aj na hojenie rán (popáleniny, rezné a bodné rany) a iné kožné problémy (akné, ekzém, hemoroidy, mykotické problémy) ako obklad. Pripravíte ho z hrsti hluchavky, ktorú dajte do pol litra vod, nechajte prevariť na dve minúty, potom vychladnúť a sceďte. Účinky by sa mali dostaviť pri pravidelnom používaní na pokožku.

hluchavka ucinky zdravie

Hluchavkový med

Domáci med využijete pri liečbe nádchy alebo kašľa. Na jeho prípravu si nachystajte 4 hrste kvetov, pol litra vody, kilo cukru a 3 citróny. Na kvety nasypte časť cukru a šťavu jedného citrónu a nechajte odstáť na pol dňa. K zmesi pridajte vodu, uvarte a po vychladnutí preceďte. Šťavu, ktorá zostane potom uvarte spolu so zvyšným cukrom a šťavou z dvoch citrónov.

Nechajte zmes vychladnúť, potom znovu pomaly zahrievajte až kým nezačne vrieť a znovu dajte vychladnúť. Zmes by vo výsledku mala mať podobu medu. Keď je ešte horúca, nalejte ju do nahriatych sklených pohárov, pevne uzavrite a položte dnom nahor.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS