domaci cukor vyrobaVýroba domáceho cukru nie je náročná. Domáci výrobok vám výborne poslúži pri pečení alebo na dochutenie.

Domáci škoricový cukor

O účinkoch škorice sa vedelo už pred stáročiami, kedy sa hojne využívala pre svoje zdravé účinky. Škorica má viacero priaznivých účinkov, medzi nimi je zníženie hladiny cukru v krvi, podpora pružnosti ciev a pomoc pri prekrvení končatín.

Na prípravu škoricového cukru budete potrebovať 225 g cukru (trstinový, brezový, kokosový alebo iný) a 25 g mletej škorice. Všetky ingrediencie nasypte do uzatvárateľnej nádoby a premiešajte.

Využijete ho pri pečení, na dochutenie kávy alebo horkej čokolády alebo pri príprave polevy. Milovníkom sladkých jedál určite zalahodí ak ním posypete palacinky alebo lievance.

domaci cukor

Domáci vanilkový cukor

V obchodoch síce môžete natrafiť na vanilínový cukor, no v ňom sa nachádza len aróma vanilky. Pravú vanilku by ste v nej zrejme nenašli. Vanilku môžete zakúpiť vo forme vanilkových strukov alebo prášku z nich, ktorý je čierny. Okrem toho potrebujete aj váš obľúbený cukor.

Do nádobky, v ktorej máte 500 g cukru pridajte prášok vyrobený z jedného zomletého vanilkového struku. Premiešajte túto zmes a nechajte ju pôsobiť na obdobie jedného mesiaca. Vanilkový cukor bude pripravený až keď vôňa vanilky celkom prejde do cukru.

Použitie môže mať podobné ako škoricový cukor – na pečenie alebo dochutenie rôznych nápojov a jedál.

 

domaci cukor levandula

Domáci levanduľový cukor

Z levandule sa dá pripraviť mnoho výrobkov – olej, tinktúra, sirup a navyše aj výborný cukor.

Postup je podobný ako pri vanilkovom cukre – premiešate vybraný cukor s podrvenými kvetmi levandule. Použiť by ste mali približne 500 g cukru a 25 g kvetov levandule.

Kvety však musia byť dôkladne umyté a usušené – ak by ste totiž použili čerstvé kvety levandule, cukor by do seba nasal vlhkosť z kvetov a bol by mokrý. Zmes v nádobke uzavrite a nechajte odležať približne na mesiac.

Levanduľový cukor dodá nielen sladkú chuť, ale aj príjemnú vôňu. Využijete ho pri príprave rôznych koláčov, dezertov či pudingov. Osladiť ním môžete aj limonády alebo bylinkové či ovocné čaje.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS