bylinkova sol pripravaAk si chuť byliniek chcete vychutnať aj v zime, skúste si vyrobiť bylinkovú soľ. Prečítajte si postup ako ju vyrobiť.

Bylinková soľ predstavuje úžasný spôsob ako môžete spracovať mnoho byliniek a dopriať si ich počas zimného obdobia. Týmto výborným pomocníkom si nakombinujete viaceré chute a ľahko si dochutíte rôzne jedlá.

  • Jej výhodou je aj fakt, že vďaka kombinovaniu rôznych prísad nepotrebujete množstvo balíčkov rôznych korenín a ušetríte tak čas pri varení. Príprava je jednoduchá a nepotrebujete k nej žiadne špeciálne náradie. Môžeme ju označiť aj ako experiment v kuchyni, ktorý sa vám oplatí.


Kde sa používa bylinková soľ

Bylinkovú soľ využijete pri rôznych jedlách, napr. na dochutenie polievok, mäsa alebo strukovín. Výborná je aj na dochutenie pečených zemiakov alebo čerstvého chleba.

 

bylinkova sol varenie

Aké použiť bylinky a soľ?

Budete potrebovať soľ a čerstvé bylinky – vyberajte také, ktoré zvyčajne používate pri varení. Využiť môžete napr. tymián, ligurček, kari, šalviu alebo mätu. Ak obľubujete chute talianskych jedál, tak skúste bazalku alebo rozmarín. Ak máte radi francúzsku kuchyňu, využite napr. levanduľu alebo oregano. Pripraviť si môžete aj zmes, ktorú použijete pri orientálnych jedlách – vtedy sa osvedčí mäta.

Bylinky môžete kombinovať, platí však zásada, že by v jednej zmesi nemalo byť viac ako päť druhov.

Pri výbere soli by ste mali myslieť na výber tej najkvalitnejšej aká je dostupná. Tou je hrubozrnná morská soľ. Oceníte na nej to, že jej hrubé zrnká nezvlhčia bylinky rovnako ako jemne mletá soľ. Aj sušenie bude vďaka tomuto trvať kratšie. Skúsiť môžete aj himalájsku soľ.


Postup na prípravu bylinkovej soli

Na prípravu budete potrebovať približne 800 ml zmesi byliniek, 200 ml hrubozrnnej soli, ostrý nôž a drevenú dosku na krájanie. Dôkladne umyte bylinky a očistite ich až nemajú hrubé stonky a nepekné lístky. Osušte ich papierovou utierkou a rozprestrite na dosku.

Najskôr ich nasekajte nahrubo, zasypte polovicou soli a ďalej sekajte. Pridajte zvyšok soli a naďalej sekajte až kým nebudú mať žiadanú hrubosť. Nie je potrebné, aby boli nasekané nadrobno – budú sa ešte sušiť takže svoj objem ešte zmenšia. Ak máte poruke mažiar, využite ho a uľahčite si prácu.

bylinkova sol pouzitie

Ak už ste s výsledkom spokojní, pripravte si na plech papier na pečenie a rozprestrite naň soľ tak, aby bola v tenkej vrstve. Presušenie by malo trvať asi 2 dni. Zmes následne presypte do skleneného pohára a uzatvorte.

Bylinkovú soľ nie je nutné skladovať v chladničke, pretože soľ bylinky výborne zakonzervuje.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS