nahlad hrozno zeleneKoniec leta a začiatok jesene je čas dozrievania jedného z najzdravších ovocí - hrozna. Čerstvý strapec rôznych odrôd, tvarov a farieb. Nutričná hodnota bobúľ je u všetkých skoro totožná, či už sa jedná o tmavomodré alebo zelené, biele, červené, čierne, či žlté, oranžové alebo ružové.



Treba dodať, že hrozno má nízky obsah kalórií 100 g čerstvých bobúľ obsahuje iba 69 kalórií. Je sladké, plné vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. Telu dodáva poriadnu dávku antioxidantov. Antioxidačná kapacita bledého a tmavého hrozna je približne rovnakej úrovni.

 Hrozno pôsobí antibakteriálne, antialergicky, antidepresívne má protizápalové a protiplesňové účinky, ale zároveň je výborným prostriedkom na detoxikáciu organizmu od toxických usadenín.

Každá bobuľa obsahuje 80% vody, vlákninu, bielkoviny, sacharidy, horčík, vápnik, železo, meď, mangán, fosfor, sodík, vitamín C, vitamín E, vitamín B6 a antioxidanty. Čerstvé hrozno sa vyznačuje vysokým obsahom bioflavonoidov, polyfenolov, ale i karotenoidov s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Hroznové (révové) flavonoidy sa nachádzajú vo všetkých častiach hrozna, nie len v dužine ale aj v šupke a v semienkach.

Najznámejším z nich a mimoriadne silným prírodným antioxidantom je resveratrol.


Resveratrol sa nachádza v šupke všetkých farieb hrozna bez rozdielu. Vinič si tvorí túto látku ako ochranu pred baktériami, hubami a nepriaznivým počasím. Ľudský organizmus sa naučil využívať tieto obranné faktory vo svoj prospech.

 

hrozno tmaveÚčinky hrozna na zdravie

  • účinne chráni srdcovocievny systém
  • znižuje tvorbu LDL cholesterolu (zlého) a zvyšuje tvorbu tzv. dobrého HDL cholesterolu
  • znižuje krvný tlak
  • bráni nadmernej zrážanlivosti krvi ( prevencia trombózy)
  • pozitívne pôsobí na pružnosť ciev
  • spomaľuje rast rakovinových buniek
  • aktivizuje regeneráciu zdravých buniek
  • prečisťuje močové cesty a obličky
  • neutralizuje vylučovanie histamínu
  • znižuje riziko demencie (Alzheimerova choroba)
  • zmierňuje únavu a depresiu
  • zlepšuje peristaltiku čriev (mierne preháňadlo)
  • napomáha pri obnove kolagénového vlákna, pružnosti pokožky, čím zabraňuje predčasnému starnutiu

Tip - v surovom stave okrem "oďobkávania" strapca môžete použiť hrozno aj pri výrobe rôznych šalátov, na spestrenie studených mís, ozdobu ovocných dezertov a syrových jednohubiek, sušené hroznové bobule do múčnikov a pohár bieleho alebo červeného vína, no predsa na zdravie.
Vyskúšajte napríklad kombináciu rokfortu a bobuľky hrozna, naozaj neoľutujete.

 

Rebecca

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame