Na prvý pohľad nie veľmi príťažlivé ovocie, ale pod svojou tmavohnedou chlpatou šupou skrýva bohatú zásobu vitamínov a minerálov, ktoré dokážu obohatiť každý jedálniček. Dužina chutí ako melón a egreš dohromady. Toto citrusové ovocie disponuje veľmi nízkou energetickou hodnotou cca 45 kcal na 100g ovocia, preto je vhodné pri redukčných diétach.
Pôvodom pochádza z Číny, ale neskôr sa začalo pestovať aj na Novom Zélande a odtiaľ sa rozšírilo do celého sveta.
Obsahuje predovšetkým vitamín C (kyselina askorbová), jeho obsah v plodoch sa môže líšiť podľa doby a spôsobu skladovania. Uvádza sa hodnota medzi 80 – 150 mg/100 g ovocia, to zodpovedá odporúčanej dennej dávke pre dospelého človeka. Ak niekto neuznáva syntetický vitamín C, kivi je jeho vhodnou prírodnou náhradou. Taktiež obsahuje vitamín A, B1, B2, E a K, z minerálov je to najmä horčík, vápnik, železo, draslík, fosfor, zo skupiny karotenoidov lutein a zeaxanthin. Ďalej bielkovinu, vlákninu a sacharidy.
Sacharidy 12 g/100 g ovocia v pomere glukóza a fruktóza 1:1, čo je ideálny zdroj na doplnenie energie priamo do pečene a svalov.
Pri kúpe treba vyberať tvrdšie plody, ktoré nie sú veľmi prezreté (mäkké). Kivi je možno skladovať niekoľko dní prípadne týždňov, záleží od jeho skladovania.
Konzumuje sa ako každé iné ovocie samostatne, alebo v kombinácii s inými druhmi ovocia do šalátov. Využíva sa tiež v kuchyni napríklad pri príprave zákuskov, ovocných tort a zmrzlinových pohárov. Veľmi často je súčasťou osviežujúcich nápojov. Možno neviete, že sa dá využiť aj pri príprave mäsa, ktorého finalný výsledok je chutné a mäkké mäso.
Ako očistiť kivi? Dá sa očistiť škrabkou, nožíkom, no skúste to aj bez šúpania. Plod umyte, prekrojte na polovice a lyžičkou vyberte dužinu. Nájdu sa jednotlivci, ktorí kivi konzumujú doslova ako jablko aj so šupou.
Pozitívne účinky kivi na ľudský organizmus
- podporuje činnosť srdca, vyrovnáva krvný tlak, spevňuje cievy
- má priaznivý vplyv na trávenie, podporuje látkovú výmenu, prečisťuje črevá
- stimuluje svalstvo, podporuje rast kostí
- posilňuje imunitu organizmu a chráni bunky DNA pred poškodením
- pri prechladnutí, nádche a chrípke
- pozitívne pôsobí na psychiku, zvyšuje sústredenosť, odbúrava stres, pôsobí proti únave
- má pozitívne účinky pri liečbe astmy, pľúcnej tuberkulóze
- zrak udržuje v dobrom stave
- lieči paradentózu
- má tonizujúce a stimulačné účinky
- pravidelná denná konzumácia pôsobí ako prevencia proti onkologickým ochoreniam
- redukuje hladinu tukov v krvi
- stabilizuje hladinu vody v bunkách, zabraňuje zadržiavaniu tekutín v organizme
Pozor! Niektorí ľudia reagujú na kivi alergicky.
Ovocie obsahuje enzým aktinidín, ktorý štiepi bielkoviny a môže vyvolať alergickú reakciu, najmä u ľudí trpiacich peľovou alergiou alebo alergiou na latex. Ťažkosti sa objavujú okamžite po kontakte ovocia so sliznicou ústnej dutiny. Môže nastať opuch hrdla, v najvážnejších prípadoch k anafylaktickej reakcii.
Rebecca