Zázvor je známy predovšetkým ako korenina. Využíva sa do sladkých a slaných potravín, či už sušený, čerstvý, kandizovaný, v plátkoch, alebo ako prášok. Výrazná chuť a aróma dodáva jedlám novú vítanú zmenu.
Zázvor je nezastupiteľný najmä v ázijskej, v čínskej, ale i v indickej kuchyni. Ako korenina sa používa najčastejšie sušený, tvorí súčasť korenia kurkuma a karí korenie.
V ponuke v supermarketoch, alebo v obchodoch so zdravou výživou sa môžete stretnúť so zázvorovými cukríkmi, žuvačkami, pivom, čajom, malinovkou, zmrzlinou, alebo súčasť perníkov. Pre svoju chuť a pikantnosť sa začal zázvor pridávať i pri výrobe džemov a marmelád.
V našej kuchyni sa využíva pri príprave pečeného mäsa, hydiny, ako dochucovacia korenina do gulášov, taktiež ku zvýrazneniu chuti do marinád rýb a zveriny. Ak pridáte do ryže štipku kurkumy alebo karí korenie, získate nielen novú výraznú chuť ryže, ale aj zmenu farby. Dusená zelenina napríklad baklažán, cukety, chutia oveľa lepšie s pridaním karí korenia prípadne kurkumy.
So zázvorom pripravovaným na sladko ste sa už určite všetci stretli. Veľmi známe a obľúbené sú vykrajované zázvorové keksíky (ďumbierniky), ktoré sa dostali aj do tradičného vianočného pečenia, ako drobné vianočné keksíky.
Pridaním zázvoru do jedál, nielenže zvýrazníte chuť jedla, ale zároveň pozitívne pôsobíte na zažívací trakt a celkový metabolizmus organizmu. Skonzumovaný zázvor evokuje vylučovanie tráviacich štiav a tým sa predchádza páleniu záhy, nadúvaniu a plynatosti.
Zázvor dostať zakúpiť aj v lekárňach ako potravinový doplnok v podobe kapsúl a extraktov.
Rebecca