funkcna potravinaFunctional foods (potraviny budúcnosti) sú potraviny vyrobené z prirodzene vyskytujúcich sa zložiek tak, aby mali okrem priamej výživovej hodnoty aj priaznivý účinok na zdravie konzumenta.
Ich úlohou je vytvoriť v tele podmienky na optimálne fungovanie všetkých orgánov a podporiť ich obranyschopnosť.

Sú stále populárnejšie a predpokladá sa, že ich podiel na trhu bude stále narastať.


V dnešnej dobe, keď konzumujeme veľa výživovo „prázdnych" jedál bez primeranej biologickej hodnoty a s tým spojené i narastanie civilizačných ochorení, môžu byť práve tieto potraviny ideálne.

Označenie funkčné potraviny majú význam aj v tom, že ovplyvňujú nejakú funkciu v organizme a majú priaznivý vplyv na duševný i telesný stav ľudí a zároveň môžu znižovať a napomáhať pri liečbe rôznych ochorení.


Priaznivo pôsobia na srdce, ovplyvňujú krvný tlak, hladinu cholesterolu, upravujú a zlepšujú trávenie, posilňujú imunitu, spomaľujú starnutie, chránia pred rakovinou, sú prevenciou proti obezite, osteoporóze, majú protirakovinový a antioxidačný účinok.


Funkčné potraviny nie sú lieky a aby sa prejavil ich účinok musia sa konzumovať relatívne dlhú dobu. Do tejto skupiny nepatria výživové doplnky. Sú to výhradne potraviny s významným množstvom nutričných látok, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu napríklad s obsahom vlákniny, bifidobaktérii, ktoré obsahujú polynenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, cholíny, rastlinné steroly, peptidy a podobne.
 

funkcne potraviny1

 

Na etiketách funkčných potravín sa môžu objaviť len také tvrdenia, ktoré sú vedecky podložené, teda bolo preukázané, že uvedená účinná látka môže byť ľudským telom absorbovaná, alebo sa dostáva do tých častí tela, kde má priaznivo pôsobiť.

Funkčné potraviny sú to potraviny bežnej dennej vyváženej stravy a odporúčaného životného štýlu.

 

„Nech potrava je vaším liekom a liek vašou potravou" (Hippokrates).

 

 Rebecca 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame