Táto pšeničná potravina má viacero priaznivých účinkov pre zdravie. Odporúča sa hlavne pri problémoch s pomalým metabolizmom.
Zrnká bulguru sú rôznej veľkosti a majú mierne orieškovú príchuť. Zaujímavosťou je jeho výroba – najskôr sa pšenica vyperie, potom vysuší a podrví sa na menšie kúsky. V závere sa roztriedi podľa veľkosti. Bulgur patrí k celozrnným obilninám, je veľmi výživný a nezaťažuje tráviacu sústavu.
Bulgur má vysoký obsah vlákniny, vitamíny A, B a K, minerály ako selén a železo a omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. V porovnaní s ryžou obsahuje viac vlákniny a bielkovín. Obsahuje lepok, preto by ho nemali konzumovať celiatici.
Zdravotné účinky
Bulgur je výborný najmä v tom, že zlepšuje funkciu tráviacej sústavy: pomáha pri zápche, podporuje pravidelné vyprázdňovanie aj tvorbu enzýmov potrebných na trávenie. Vhodné je zaradiť ho do jedálnička ako spôsob prevencie pred srcdovo-cievnymi ochoreniami a na stabilizovanie hladiny cukru v krvi. Pre činnosť nervovej sústavy sú potrebné minerály, hlavne horčík, ktorý je v bulgure dostatočne obsiahnutý. Vďaka obsahu železa je vhodný aj pre ľudí, ktorí majú anémiu.
Bulgur zároveň pomáha znižovať častú chuť na sladké – obyčajne ju majú tí, ktorí majú nedostatok komplexných sacharidov a tých bulgur obsahuje dostatok.
Príprava
Bulgur sa pripravuje podobne ako ryža – potrebujete jeden pohár bulguru a dva poháre vody. Zalejte ho aspoň na hodinu, kým nebude mäkký. Môžete ho zaliať aj teplou vodou, vtedy sa pripraví už za 20-30 minút. Najčastejšie sa pripravuje tak, že sa varí na dobu 5-15 minút. Používa sa napr. ako príloha k hlavnému jedlu, do šalátov alebo k zelenine. Dá sa pripraviť aj ako kaša na raňajky.
Na trhu nájdete tmavý bulgur – ten je ľahšie stráviteľný a má orieškovú chuť. Svetlý bulgur zase môžete skúsiť na prípravu kaše alebo šalátov. Bulgur je dostupný aj v ochutených verziách, v ktorých sú pridané paradajky, pažítka a ďalšia zelenina.
- Bulgurové rizoto - Bulgur zalejte vodou v pomere 1:2, nechajte variť kým nezovrie, potom odstavte a nechajte na 20 minút dôjsť. Môžete použiť akúkoľvek zeleninu akú máte – nakrájajte ju nadrobno a krátko orestuje na oleji, podlejte vodou a poduste. Zmiešajte zeleninu s bulgurom, dochuťte trochou soli alebo bylinkami.
- Bulgurovo-šošovicové guličky - Prepláchnite šálku šošovice a uvarte ju s tromi šálkami vody, odložte zo sporáka a pridajte šálku bulguru. Hrniec zakryte a nechajte odstáť cca na 30 minút, kým sa voda nevyparí. Nakrájajte cibuľu a opražte na panvici na troche oleja, potom k nej pridajte bulgur so šošovicou. Pridajte koreniny, trochu soli, korenia a miešajte. Keď zmes vychladne tak sformujte guličky. Môžete ich podávať s ďalšou zeleninou.
- Bulgurová kaša - Pripravte si bulgur – zalejte pohár bulguru dvoma pohármi vody, dajte variť a po zovretí odstavte na dobu 20 minút. Pridajte k nemu nasekané orechy, jednu alebo dve čajové lyžičky kokosového oleja, ovocie /napr. jahody, jablká, banány/, lyžičku medu a trochu škorice.
autor: redakcia
foto: pixabay.com