Quinoa má vysokú výživovú hodnotu, obsahuje množstvo bielkovín a vyvážený podiel aminokyselín. Aj to sú dôvody, prečo je v posledných rokoch taká obľúbená.
Začali ju pestovať domorodí Inkovia a Aztékovia. Quinoa sa dodnes pestuje na území Ánd siahajúcom od Argentíny až po Chile, väčšinu svetovej produkcie dnes zabezpečuje Bolívia a Peru. V Južnej Amerike bola oddávna jedným z hlavných zdrojov obživy. Darí sa jej len v náročnejších podmienkach, a to vo vysokých nadmorských výškach, kde sú dostupné vysokohorské pestovateľské plochy.
Prečo jesť quinou?
Obľubujú ju vegetariáni, vegáni, celiatici aj tí, ktorí držia bezlepkovú diétu. Je totiž veľmi ľahko stráviteľná a cenná pre svoj obsah. Quinoa obsahuje množstvo bielkovín, vlákninu, minerálne látky ako vápnik, fosfor, železo či horčík a vitamíny A, B, C a E. Je v nej prítomných všetkých 9 aminokyselín – tie naše telo nedokáže produkovať, preto ich musíme prijímať z potravy. Quinoa neobsahuje žiadny cholesterol a obsah tukov je oveľa menší ako pri väčšine mäsa.
Vďaka nízkemu glykemického indexu je dobrá pre udržiavanie hladiny cukru v krvi. Treba však myslieť na to, že je obsah sacharidov dosť vysoký. Quinoa je výborná na doplnenie železa, horčíka a ďalších dôležitých minerálnych látok. Takisto obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti chorobám.
Ďalšie benefity:
- podporuje tvorbu hemoglobínu
- pomáha znižovať vysoký krvný tlak
- podporuje metabolizmus a pomáha telu zbavovať sa škodlivín
- má pozitívny vplyv na srdcovo-cievny systém
- vysoký podiel horčíka pomáha upokojiť nervovú sústavu
Ako sa pripravuje quinoa
Pripravíte ju podobne ako ryžu – budete potrebovať dva poháre vody na jeden pohár quinoy. Postup je veľmi jednoduchý – necháte ju priviesť do varu a varíte približne 15-20 minút na miernom ohni. Napokon ju pod pokrievkou necháte dopariť. Obyčajne sa používa ako náhrada za klasickú ryžu. Využijete ju ako prílohu, dá sa pripraviť na slano aj na sladko. Môžete z nej pripraviť aj müsli tak, že ju len pomeliete a namočíte, prípadne ju môžete nechať variť v mlieku aby vznikla kaša. Potom ju stačí len osladiť ovocím alebo medom.
Náš tip: Predtým ako ju začnete pripravovať, namočte ju približne na 5 minút do vody a potom ju dôkladne umyte. Namočením sa z vrchnej šupky stratia horké saponíny.
Recepty z quinoy
Šalát z quinoy
Na šalát budete potrebovať 200 g quinoy, dve uhorky, 200 g cherry paradajok, olivový olej, limetovú šťavu, balzamikový ocot, jarnú cibuľku, soľ a korenie. Quinou najskôr premyte a dajte variť do 750 ml osolenej vody približne na 15 minút. Nechajte ju ešte dôjsť na dobu 5 minút. Zmiešajte olej, limetovú šťavu, ocot, soľ a korenie. Očistite a nakrájajte zeleninu, primiešajte do quinoy a pridajte zálievku.
Kaša z quinoy na raňajky
Pripravte si ½ šálky quinoy, šálku mlieka, ovocie (maliny, jahody), ½ šálky plátkov mandlí, škoricu. Prepláchnite quinou a dajte ju variť s mliekom. Po zovretí uberte na plameni a nechajte variť ešte 10 minút za stáleho miešania. Kašu prelejte do väčšej misky, pridajte ovocie a dochuťte podľa chuti.
Čokoládové tyčinky z quinoy
Budete potrebovať ½ šálky uvarenej quinoi, 1/3 nakrájaných mandlí, dve lyžičky roztopeného kokosového oleja, štipku soli, a dve lyžičky roztopenej čokolády. Pridajte do roztopenej čokolády všetky prísady a varte na miernom ohni za stáleho miešania kým sa všetko nepremieša. Hotovú zmes rozotrite na papieri na pečenie a odložte do chladu na dobu 30-60 minút a po stvrdnutí nakrájajte na tyčinky.
autor: redakcia
foto: pixabay.com