zdravie seniori cvicenieBez ohľadu na vek človek potrebuje v živote dve veci – sociálne kontakty a pohyb. Pomáhajú udržiavať zdravie tela aj ducha a dávajú životu nový rozmer. Aké športy sú vhodné pre seniorov a je vôbec rozumné začať športovať vo vyššom veku?

Fyzická aktivita prináša ľuďom bez ohľadu na vek mnohé benefity. Seniorom dokonca viacnásobné. Okrem prevencie chorôb (diabetes, kardiovaskulárne ochorenia, niektoré typy rakoviny) pohyb zlepšuje imunitu aj kognitívne schopnosti.

„Pri fyzickej, teda aj športovej aktivite sa uvoľňujú endorfíny, čo vedie k zníženiu stresu a zlepšeniu nálady. Aktívni seniori sú preto menej náchylní na depresie a zriedkavejšie trpia pocitmi osamelosti,“ vysvetľuje Jana Janičová, psychologička z Agapé Senior Park. „Športom sa zlepšuje kardiovaskulárna činnosť, ale aj pružnosť svalov. Pohybová aktivita navyše pomáha udržiavať hybnosť kĺbov, čo je vo vyššom veku veľmi dôležité,“ zapája sa do debaty aj cvičiteľka Elena Lenartová – sama v seniorskom veku.

senori pohyb cvicenie

Najťažší je prvý krok

Nielen pre seniorov je najťažšie urobiť prvý krok – vôbec začať s nejakou pohybovou aktivitou. Jar má však obrovskú moc a lúče slnka lákajú von.  „Dôležitá je správna motivácia. Ak senior športové aktivity nemal vypestované, netreba podceniť kvalitnú prípravu a vždy brať do úvahy zdravotný stav,“ upozorňuje J. Janičová.

„Odporúčam začať prechádzkami – buď bežnými, alebo s paličkami robiť rýchlu chôdzu, teda nordic walking,“ radí E. Lenartová. „Čerstvý vzduch osvieži, slnko poteší a pomáha našim telám vytvárať dôležitý vitamín D. Keď sa to spojí s okysličovaním krvi správnym dýchaním, doprajeme si príjemnú aktivitu, ktorá nevyžaduje veľkú fyzickú námahu a má obrovské benefity.“

Je pritom dôležité, aby intenzita, frekvencia, dĺžka aj zloženie pohybovej aktivity boli primerané zdravotnému stavu a fyzickým možnostiam seniora. Akákoľvek športová činnosť však prinesie úžitok aj v podobe lepšej nálady, psychickej pohody a dobrého duševného zdravia.


Aj 30 minút zaváži

„Pohyb je dôležitý aj preto, aby človeku neatrofovali svaly, aby o ne neprichádzal. To sa dá dosiahnuť aj polhodinovou prechádzkou, nenáročnou túrou alebo jazdou na bicykli,“ pokračuje cvičiteľka.
Medzi vhodné seniorské aktivity zaraďuje aj plávanie a jogu. Kolektívne športy majú navyše aj socializačný rozmer, človek sa stretne s inými ľuďmi, porozpráva sa, zasmeje, spozná nových priateľov. To všetko sa dá napríklad na bowlingu, hodinách tanca alebo na golfe.

senori cvicenie joga

Dôležité uvoľnenie

J. Janičová upozorňuje aj na význam relaxačných cvičení. „Pomáhajú uvoľniť napätie na všetkých úrovniach – telesnej aj psychickej. Organizmus sa tak postupne dostáva do homeostázy, teda rovnováhy, ktorá je prirodzeným stavom a je prospešná v každom veku,“ je presvedčená odborníčka z Agapé Senior Park.

Klišé odporúčanie, podľa ktorého by sa mali seniori šetriť, je teda zradné. Určite nie je rozumné prepínať sily, ale ich úplné vypnutie znižuje kvalitu života.
Samozrejme, „vypnutie“ na masáži alebo wellness pobyte je žiaduce a dobrým zdrojom zdravého pohybu sú aj aktivity s vnúčatami.
„V seniorskom veku je veľmi dôležité udržať si pravidelný denný režim a rovnováhu. Do toho patrí aj primeraný pohyb a, pravdaže, kultúrny a spoločenský život. Ja si chodím s kamarátkami rovesníčkami zacvičiť niekoľkokrát do týždňa nie preto, aby sme sa udržali štíhle, ale aby nám fungovali telá tak dobre, ako sa len dá. Potom si môžeme spolu zájsť aj na koláčik a porozprávať sa alebo do divadla. Je to veľmi príjemné,“ uzatvára E. Lenartová.

Simona Nováková
foto: pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS