Co myslíš, čo to je? Má to niečo spoločné s autom alebo snáď s fóbiou? Odpoveď ťa možno zaskočí, ale faktom je, že ide o aktivitu v tvojom tele. Akú?
Začnem tým, že v tele máš okrem zdravých buniek aj tie poškodené. Takže isto chápeš, že je nutné, stiahnuť ich z obehu, odstrániť, zlikvidovať. Ale ako? Skalpelom?
Autofágia ako operatér
Zaujímavo znejúce slovo pochádza z gréčtiny a skladá sa z dvoch slov: auto (seba) a phagein (jesť). Z toho vyplýva, že autofágia znamená doslovne “sebapojedanie“. Znie to všakovako, len nie príjemne. Na mieste je otázka: “To naozaj moje telo požiera moje vlastné bunky?” Odpoveď je: ÁNO.
To, čo znie na prvý pohľad desivo, je v skutočnosti vítané. Práve autofágia dokáže eliminovať rozvoj chorôb v tvojom organizme a to tým, že vyčistí poškodené časti buniek a zároveň odstráni nežiadúce baktérie. V značnej miere určuje zdravie buniek.
Za normálnych okolností autofágiu spúšťa telo:
- v momente stresu buniek (a to je pre neho vtedy, keď registruje nedostatok potravy)
- alebo ak je bunka zaplnená odpadom (poškodenými, či deformovanými bielkovinami).
V podstate sa jedná o klasickú recykláciu: strávenie - skonzumovanie - požieranie vlastných buniek. Vieš si to predstaviť ako recykláciu odpadkov. Poškodené alebo už nefunkčné komponenty tvojich vlastných buniek sa využijú opätovne. Takže zdravé bunky získajú pre svoju ďalšiu existenciu stavebný materiál. Aké fascinujúce.
"ZHRNUTÉ A PODČIARKNUTÉ: AUTOFÁGIA JE SAMOČINNÁ VNÚTROBUNKOVÁ OČISTA"

Medaila to istí
Za teóriu mechanizmu autofágie získal japonský vedec Yoshinori Ohsumi v roku 2016 Nobelovu cenu v oblasti medicíny. Objav viedol k pochopeniu toho, ako bunka recykluje svoj vlastný obsah. Dokázal, že menej častý príjem potravy umožňuje telu zlikvidovať vlastné poškodené bunky.
Poupratuj v svojom tele
1. Ako?
Autofágia je v tvojich rukách. Nastav sa na ňu sám. Jedz menej často! Prečo? Lebo bolo dokázané, že ak energia z jedla nevstúpi do bunky, autofágia sa naštartuje oveľa rýchlejšie. Svoje telo vieš donútiť k tomu, aby autofágia bolo u teba využitá cielene. Ako na to?
- nezobkaj celý deň,
- nejedávaj 4-5-6x denne,
- vylúč zo svojho každodenného života desiatu, olovrant, druhú večeru, ako aj nočný prísun jedla a pitia.
Nastav sa na 3 jedlá denne. Prostredníctvom nich dokážeš dodať do tela všetky potrebné živiny. Takže to určite nemajú byť polotovary, či jedlá z fast foodov, ale máš si dopriať potravu plnohodnotnú, zameranú na kvantitu a kvalitu bielkovín, sacharidov, tukov.
2. Prečo?
Autofágia sa štartuje vtedy, keď tvoj pankreas (podžalúdková žľaza) neprodukuje hormón inzulín, t.z. až po ukončení trávenia. Práve ten dvojsečný hormón inzulín (tak nevyhnutý pre život a zatracovaný kvôli priberaniu) môže za tlmenie autofágie.
V kalifornskom inštitúte prebehol pokus na myšiach.
Prvá skupina: bola kŕmená potravou nepretržite 24 hodín denne.
Záver: pri celodennom pojedaní potravy a celodennej produkcii inzulínu myši ochoreli na cukrovku, stučneli, stukovatela im pečeň, vyvinuli sa v ich tele zápaly.
Druhá skupina: konzumovala presne také isté množstvo kalórií ako prvá skupina, avšak len počas 8 hodín dňa.
Záver: tieto myši zostali na prekvapenie vedcov štíhle a oveľa dlhšie zdravé.
Vďaka tejto štúdii sa definitívne preukázalo, že má význam redukovať počet denných jedál na zdravé minimum. Jedávať počas dňa často je nefyziologické, pretože tvoje bunky nemajú k dispozícií dostatočný čas na recyklovanie, očistu, regeneráciu. Ak jedávaš častejšie ako 3x denne alebo ak jedávaš nepretržite počas dňa, častým príjmom potravy neustále uvoľňuješ hormón inzulín a tvoje telo je zaneprázdnené trávením. Nastav sa počas dňa na 5-7 hodinové pauzy a dopraj si aj 14-hodinovú nočnú pauzu bez jedla.
"PRIVÍTAJ HLAD AKO SVOJHO PRIATEĽA A ON ZA ODMENU POUPRATUJE TVOJE BUNKY"
3. Načo?
Pochop, že každý príjem potravy spôsobuje v tvojom tele reakciu imunitného systému, konkrétne tichý zápal, ktorý necítiš. (Klasický zápal vnímaš vždy intenzívne, lebo predstavuje nepríjemné začervenanie, opuch, bolesť, teplotu.) Čím častejšie jedávaš, tým ťažšie je pre tvoj imunitný systém ukončenie zápalovej reakcie. Súčasná konzumná éra prináša so sebou fakt, že v tvojom tele skryté chronické zápaly sú začiatkom mnohých chorôb, ako je cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, problémy so spánkom, svalmi, kĺbmi, ako aj mnohé ďalšie poruchy prosperity. S chuťou a láskou pomôž vedome svojmu telu. Veď s ním žiješ celý život, tak pre neho urob prospešnú vec.
Dnes informácia, zajtra cesta
Presne tak, informáciu už máš a tak nečakaj, ale ju zhmotni. Vyťaž z nej čo najviac, je jedno, či si obézny, či štíhly, ten s rôznymi diagnózami alebo aktívny športovec. Autofágia pomáha v každom veku, v mladom, produktívnom, aj dôchodkovom.
"AUTOFÁGIA NIE JE O CHUDNUTÍ, AUTOFÁGIA JE O ZDRAVÍ TVOJICH BUNIEK"
Chceš sa dozvedieť viac o zapojení autofágie do bežného života? Máš záujem zaradiť ju do svojho životného štýlu? Nevieš ako a kde začať? Načo chodiť kľukatou cestou k cieľu, keď existuje priama. Nechaj si poradiť.
A na záver ešte malý bonus: RECEPT na Placky z červenej šošovice a čatní
Toto jedlo je ľahko stráviteľné. Červená šošovica je strukovina s vysokým obsahom bielkovín, s nízkym obsahom tuku, neobsahuje cholesterol, ale ponúka vitamíny A, B1, B5, B6, B9,C, E, minerály draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, selén, vápnik, zinok, železo, antioxidanty a vlákninu.
Ingrediencie na placky
- 150 g červenej šošovice,
- 300 ml studenej vody,
- 1/2 stredne veľkej cibule,
- soľ, 1/2 kávovej lyžičky mletého čierneho korenia, 1/2 kávovej lyžičky kurkumy,
- repkový olej na pečenie.
Ingrediencie na čatní
- 1 cvikla, 1 veľká paradajka, 1 veľké jablko alebo ½ manga,
- pár kvapiek jablčného octu,
- cesnak, soľ, mleté čierne korenie, mletý zázvor, mleté práškové čili, koriander,
- výhonky na ozdobu a pre chuť (použila som cesnakové).
Postup na prípravu placiek
1. suchú červenú šošovicu je naozaj nutné precízne a viackrát prepláchnuť studenou vodou a to do času, pokiaľ sa z nej už nebudú vyplavovať nebezpečné purínové bublinky!,
2. zaliať studenou vodou a nechať namáčať 3 hodiny,
3. šošovica nabobtná, pohltí isté množstvo vody a so všetkou zvyšnou vodou ju rozmixovať do hladkej konzistencie,
4. pripraviť panvicu na lievance/volské oká,
5. doporučujem použiť na pečenie každej placky pár kvapiek repkového oleja (repkový olej je pre telo prospešný),
6. vhodný je objem 1,5 polievkovej lyžice, aby placka bola po upečení tenká, chrumkavá,
7. zo začiatku sa placka nebude chcieť odlepiť od panvice, ale pôjde to, stačí nadvihovať jej okraje tupým hrotom príborového noža,
8. prvú stranu piecť cca 3 minúty, druhú už kratšie, stačí 1 minútu, zo začiatku vyzerá placka objemnejšia, nadýchaná, ale v závere je krásne tenká, chrumkavá.
Postup na prípravu čatní (omáčka)
1. uvariť stredne veľkú cviklu, odstrániť šupku z veľkej paradajky, olúpať jablko/očistiť mango,
2. zmixovať všetky suroviny spolu do krásnej hladnej hmoty,
3. okoreniť a ochutiť podľa vlastnej potreby a opätovne premixovať,
4. v prípade príliš hustej konzistencie pridať prevarenú vychladenú vodu,
5. ako ozdobu lahodiacu oku a pre chuť jazyku som použila cesnakové výhonky (vhodné je ich vždy tepelne upraviť, napr. blanžírovaním).
Dobrú chuť!
Autor článku: Ena Spišáková STRAVA LIEKOM
Metabolic Balance - poradca, Ena Spišáková
foto: autor, pixabay.com