cukrovka rizikove faktoryDiabetes mellitus – cukrovka je chronické metabolické ochorenie charakterizované zvýšenou hladinou glukózy (cukru) v krvi – hyperglykémiou (hodnota glukózy v krvi nalačno viac ako 7,00 mmol/l), ktoré časom vedie k vážnemu poškodeniu srdca, ciev, očí, obličiek a nervov.

Celosvetovo má cukrovku približne 422 miliónov ľudí a počet prípadov sa neustále zvyšuje. Nakoľko ide o jedno z najčastejších a najzávažnejších chronických ochorení s rapídne stúpajúcim výskytom vyhlásila v roku 1991 Svetová federácia diabetu v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou 14. november za Svetový deň diabetu, s cieľom zvýšiť informovanosť o tomto ochorení, jeho komplikáciách, diagnostike a liečbe.

Podľa štatistických údajov z Národného centra zdravotníckych informácií SR bolo na Slovensku v roku 2020 evidovaných 352 130 pacientov, ktorí spadajú do systematickej starostlivosti diabetologických ambulancií a boli liečení na niektorý typ diabetes mellitus.

Rozlišujeme niekoľko typov diabetu:

Diabetes mellitus I. typu – vyskytuje sa najmä u detí a v období dospievania. Pankreas produkuje veľmi malé množstvo inzulínu. Náchylnosť na vypuknutie je čiastočne geneticky daná. V roku 2020 predstavoval na Slovensku 7,4 % prípadov (26 171 pacientov).

Diabetes mellitus II. typu – vyskytuje sa prevažne u dospelej populácie. Je vysoko spojený s obezitou, inzulín je vylučovaný v dostatočnom množstve, ale telové bunky ho nevedia spracovať. Tento typ sa vyskytuje najčastejšie nielen vo svete ale aj na Slovensku - v roku 2020 predstavoval 91,1 % prípadov (320 688 pacientov) a má dlhodobo stúpajúci trend.

Diabetes mellitus v tehotenstve – gestačný diabetes – porucha metabolizmu glukózy počas tehotenstva a odznieva počas šestonedelia.

Ďalšie typy – spojené s poškodením buniek liekmi, zápalmi a pod.

priznaky cukrovka

K vzniku diabetu prispievajú rizikové faktory ako sedavý spôsob života, nezdravá strava, obezita ale i genetická predispozícia, a ak diabetes nie je dostatočne liečený, môže skrátiť očakávanú dĺžku života o 15 až 20 rokov. Je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek a tiež amputácií dolných končatín. Veľmi závažným problémom sú aj srdcovo-cievne ochorenia, dospelí s cukrovkou majú dvoj- až trojnásobne zvýšené riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody.

Medzi najčastejšie príznaky diabetu radíme:

  • nadmerný smäd
  • časté močenie (najmä v noci)
  • sucho v ústach
  • acetónový zápach z úst
  • slabosť a únava
  • poruchy zraku
  • strata hmotnosti
  • svrbenie kože
  • zlé hojenie rán
  • zvýšená náchylnosť na infekcie

V počiatočnom štádiu ochorenia nemusia byť príznaky výrazné, môžu sa prejaviť až v neskoršom štádiu, preto je dôležité poznať svoju hladinu cukru v krvi. Zmerať hladinu glykémie v krvi si môžete u svojich všeobecných lekárov alebo v Poradni zdravia na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci, kde Vám odborní zdravotnícki pracovníci na základe vyšetrenia glykémie a zistenia ďalších rizikových faktorov, poskytnú poradenstvo v oblasti zdravého životného štýlu. Na bezplatné vyšetrenie v Poradni zdravia je potrebné sa vopred telefonicky objednať na tel. č. 041/4302617.

typy cukrovka

V prevencii diabetu zohráva významnú úlohu zdravý životný štýl. Strava by mala byť pestrá a obsahovať všetky dôležité živiny, minerály a vitamíny. Mali by v nej byť zahrnuté celozrnné potraviny, strukoviny, ryby, orechy, chudé mäso, dostatok ovocia a zeleniny a samozrejmosťou by mal byť aj optimálny pitný režim.

Zo svojho jedálnička sa snažte obmedziť živočíšne tuky, jedlá a nápoje s vysokým obsahom cukru či soli, taktiež sa snažte stravovať pravidelne, konzumujte skôr menšie porcie jedla v častejších intervaloch a na jedlo si nájdite vždy dostatok času. Neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu je aj pohybová aktivita.

Počas dňa si doprajte dostatok pohybu – formu a intenzitu pohybovej aktivity vždy však prispôsobte aktuálnemu zdravotnému stavu. Môže ísť o pravidelné prechádzky, turistiku, plávanie, bicyklovanie, cvičenie s fit loptou či akýkoľvek iný druh pohybu, ktorý Vás bude baviť. Každý pohyb je lepší ako žiadny a za pohyb možno považovať aj prácu v záhradke či domáce práce. Rovnako sa snažte vyhýbať stresu, stresovým situáciám a doprajte si dostatok spánku a odpočinku.

(Zdroj: who.int, uvzsr.sk, nczisk.sk)

Prečítajte si aj:

Pripravilo: Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu,
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci
foto: pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS