cukrovka stravovanieStravovanie pri cukrovke má jeden hlavný cieľ – udržať hladinu cukru v krvi stabilnú a bez prudkých výkyvov, ktoré by mohli skomplikovať zdravotný stav diabetika.

Ak je toto ochorenie súčasťou vášho života, už isto viete, že viac ako inokedy sa musíte zamýšľať nad tým, čo si naložíte na tanier. Má to veľký význam! Úpravou stravy totiž dokáže diabetik významne zlepšiť kvalitu svojho života a prevziať kontrolu nad ochorením. Preto s tým neotáľajte a čím skôr si osvojte kľúčové pravidlá.

Pripravte sa na zmeny

Od lekára ste sa pravdepodobne vrátili s množstvom informácií a brožúrkou so základnými radami, ako zmeniť svoj doterajší životný štýl. Zmeny sa týkajú predovšetkým úpravy jedálnička a redukcie hmotnosti. Zároveň však nesmiete hladovať, ani svoje telo vystavovať stresu a nedostatku dôležitých živín. Aj s cukrovkou môžete žiť plnohodnotný život, ktorý bude fungovať na racionálnom a pre vaše zdravie prospešnom systéme.


Vinníkom nie je iba sladké!

Cukrovka je chorobou látkovej premeny, pri ktorej organizmus nie je schopný správne využívať cukry. Pre nedostatok inzulínu nedokáže glukóza v krvi preniknúť do buniek, čo spôsobuje, že bunky zostávajú bez zdroja energie a zároveň sa hladina cukru v krvi nebezpečne zvyšuje. Diabetikovi hrozia kolapsové stavy pre nadmerné množstvo cukru, no rovnako tak aj pre jeho nedostatok. Musí sa stravovať pravidelne, v menších porciách a starostlivo kontrolovať prijaté sacharidové jednotky, aby neprekročil limitné hodnoty.

Rizikom pritom nie sú iba sladké jedlá. Sacharidy sú vo veľkom množstve obsiahnuté v pečive, zemiakoch, kysnutých koláčoch, v polotovaroch a hotových jedlách. Obsahuje ich však aj zelenina, ovocie a strukoviny, no v ich prospech hrá vyšší obsah vlákniny. Práve vláknina spôsobuje, že tieto potraviny majú nižší glykemický index a nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi.

cukrovka potraviny


Stravovanie diabetika: Najlepšie a najhoršie potraviny

Zamerajte sa na recepty pre diabetikov, čiže na jedlá s nižším obsahom sacharidov. Hoci musíte zvýšiť opatrnosť, to ešte neznamená, že vaše stravovanie bude stereotypné.

  • Sacharidy: Áno, aj diabetik potrebuje sacharidy! Pozor však na to, aké bude prijímať. Veľkou hrozbou sú rafinované sacharidy – biela múka a biely cukor, ktorých zvýšená konzumácia stojí za viacerými chronickými ochoreniami. Prudko zvyšujú hladinu cukru v krvi. Na druhej strane – celozrnné pečivo, hnedá ryža, quinoa, proso či amarant sú zástupcami zdravších sacharidov.
  • Bielkoviny: Najlepšou voľbou sú chudé druhy mäsa. Vynechajte tučné mäso a nezdravú úpravu, predovšetkým vysmážanie a údeniny. Diabetik by sa totiž mal vyhýbať mastným a príliš slaným pokrmom. Vítaná je konzumácia rýb, ktoré sú okrem bielkovín navyše aj zdrojom omega-3 mastných kyselín. Z mliečnych výrobkov siahnite po nízkotučnom jogurte, mlieku a tvarohu. Plnotučným alternatívam a zmrzline musíte odolať.
  • Tuky: Väčšina cukrovkárov sa musí okrem iného popasovať s redukciou hmotnosti. Aby sa vyšší príjem tuku neprejavil na pribúdajúcich kilách, konzumujte tuky s mierou a vyberajte kvalitnejšie zdroje, napríklad avokádo, orechy, olejnaté semená, repkový a olivový olej. Pochutnajte si tiež na lososovi, makrele či tuniakovi.
  • Vláknina, vitamíny a minerály: Dbajte na dostatočný príjem čerstvých druhov zeleniny. Aj niektoré druhy ovocia sú vhodné pre diabetikov, najmä tie, ktoré sú na chuť kyslejšie, teda citrusové a bobuľovité ovocie. Okrem klasickej konzumácie si môžete ovocie a zeleninu dopriať v podobe štiav a smoothie. Stopku má konzervované ovocie a nakladaná zelenina (môžu obsahovať viac cukru alebo soli).
  • Pitný režim: Jeho súčasťou by mali byť najmä čistá voda, neochutené minerálne vody a nesladené čaje. Na občasné sladenie môžete použiť stéviu alebo neenergetické náhradné sladidlo. Z pitného režimu vynechajte kupované džúsy, energetické nápoje, alkohol, sladené kávové nápoje.

Reklamný článok
foto: pexels.com, pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS