zlcnik ochoreniaŽlčník má v tele dôležitú funkciu a pri poruchách nás dokáže naozaj potrápiť. Aké sú jeho najčastejšie ochorenia?

Nachádza sa tesne pod pečeňou, konkrétne v pravej časti brucha pod rebrami. Žlčník má za úlohu skladovať a zahusťovať žlč – tvorba žlče sa teda nedeje tu, ale v pečeni, z ktorej do žlčníka preteká žlčovodmi. Žlč má tmavohnedú farbu, hustejšiu konzistenciu a je potrebná na trávenie tukov. Zo žlčníka približne polhodinu po jedení vylučuje do tenkého čreva.

Žlč obsahuje žlčové kyseliny, žlčové farbivá, bielkoviny, cholesterol, soli a ďalšie lázky. Je farba je spôsobená farbivom zvaným bilirubín, ktoré produkuje pečeň zo zaniknutých červených krviniek.

Ochorenie žlčníka

Ochorenie žlčníka sprevádzajú bolesti a tráviace problémy a niekedy je jediným riešením chirurgické odstránenie žlčníka. Nejde o životne dôležitý orgán, ale pri jeho odstránení treba potom dodržiavať stanovené obmedzenia a zásady, medzi ktorými je obmedzovanie väčšieho príjmu tučnejších jedál.

  • Žlčníkové kamene
    Pri tomto ochorení sa tvoria kamene v žlčníku, a to procesom vyzrážania žlčových zložiek ako cholesterol či bilirubín. Tieto kamene môžu upchať žlčové cesty. Jav sa opisuje aj ako žlčníkový záchvat a sprevádza ho silná pulzujúca bolesť. Záchvat sa môže vyskytnúť napr. po konzumácii mastného jedla. Liečba pozostáva v podávaní liekov, ktoré majú uvoľniť svaloviny žlčníka a zavedenie diétnych opatrení.
  • Zápal žlčníka
    Vo väčšine prípadov ho spôsobujú žlčníkové kamene. Zápal sa môže objaviť náhle – vtedy sa objaví bolesť, ktorá je silnejšie pri pohybe alebo nádychu. Bolesť prevádzajú aj horúčky. Zápal môže mať aj dlhší priebeh – bolesť nie je natoľko silná ale len mierna a sprevádzajú ju tráviace ťažkosti alebo nevoľnosť. Neliečený zápal môže viesť k ďalším komplikáciám a môže sa šíriť do ďalších orgánov.
  • Rakovina žlčníka
    Ide o časté nádorové ochorenie, ktoré má najskôr nenápadné príznaky ako mierne tráviace problémy, neskôr už sú to bolesti, nechutenstvo či vracanie. Ak sa ochorenie zistí dostatočne skoro, pristupuje sa často k chirurgickému odstráneniu žlčníka a ak si to situácia vyžaduje, tak aj odstráneniu tkaniva ďalších postihnutých miesto – napr. tkaniva pečene alebo lymfatických uzlín. Liečbu ďalej dopĺňa chemoterapia a ožarovanie.

liecenie zlcnik ochorenie

Stravovanie pri problémoch so žlčníkom

Ak sa vyskytnú problémy so žlčníkom alebo ak nastane jeho chirurgické odstránenie, je potrebné si upraviť jedálniček. K nevhodným potravinám patria: strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach), živočíšne tuky ako masť a slanina, mäso (mastné, bravčové, údené), mliečne výrobky (so zvýšeným obsahom tuku a majonézy) a mlieko, čerstvé, kysnuté alebo čierne pečivo a niektoré druhy ovocia a zeleniny – čučoriedky, jahody, maliny, reďkovky, kapusta, paprika cesnak, cibuľa. Potrebné je obmedzovať koreniny, silné čaje, zrnkovú kávu, sýtené nápoje.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS