interier prirodny materialViaceré vedecké štúdie preukázali pozitívny účinok zelene na našu myseľ. Už pätnásť minút v prírode ovplyvňuje mozog a pôsobí upokojujúco. Ako to využiť a čerpať benefity z prírody v domácnosti?

Pri zariaďovaní zvoľte prírodné materiály

Doma trávime väčšinu dňa, a preto by sme mali dbať na správny výber materiálov. Tie totiž majú nezanedbateľný vplyv na naše zdravie, ale aj psychiku. Vhodný výber omietok napríklad určuje kvalitu a vlhkosť vzduchu.

Pri nízkej vlhkosti sa množia vírusy a pri vyššej hrozí vznik plesní. Ideálna vlhkosť by mala byť medzi 40 – 60 %, a to aj pre alergikov. Rastliny ako papraď, brečtan, lopatkovec alebo dypsis vám pomôžu s jej reguláciou.

Pri voľbe prírodných materiálov nemusí ísť iba o zeleň a rastliny. Svoj zmysel v interiérovom dizajne s ohľadom na zdravie má napríklad aj kameň a drevo. To pridáva domácnosti prirodzené teplo a je príjemné na dotyk aj pohľad. Navyše ide o veľmi flexibilnú možnosť, pretože sa dá využiť viacerými spôsobmi.

interier drevene podlahy

Bežné sú napríklad drevené obklady stien alebo ďalších častí, či drevené podlahy. So správnou povrchovou úpravou a starostlivosťou sa stane pevnou súčasťou vášho interiéru na mnoho rokov. Drevenú podlahu stačí šetrne pretierať vlhkým mopom a asi dvakrát ročne ošetriť špeciálnym prípravkom. Staršej podlahe vrátite život jej rýchlym prebrúsením.

Drevo je obľúbené aj vďaka množstvu druhov drevín, ktoré sú k dispozícii. Tie by sa mali prispôsobovať najmä svojmu využitiu v priestore. A teda exotickejšie a tvrdé dreviny zo severských krajín sú vhodné na podlahy alebo do exteriéru. Iné sú vhodnejšie na výrobu nábytku.

interier zariadenie

Načerpajte silu a inšpiráciu

V štúdii z roku 1984 vedci zistili, že pacienti s výhľadom na prírodu, namiesto tehlovej steny, sa uzdravili o takmer 8 dní rýchlejšie a vykazovali menej stresu. Dôležité je pritom tiež dostatočné množstvo prirodzeného svetla. Náš vzťah s prírodou je úzky a prirodzene s ňou chceme byť v kontakte.

Používanie rastlín a živých materiálov v interiéri sa nazýva ako biofilický dizajn. Nemusí pritom ísť len o izbové rastliny a drevo. Stále modernejšie sú rôzne teráriá a machové steny. Tie nepotrebujú takmer žiadnu starostlivosť, no do domácnosti prinášajú veľa zelene.

interier rastliny

Rastliny a kvety pritom vyniknú v každej miestnosti. Obzvlášť niektoré druhy dokážu zo vzduchu odstrániť množstvo toxických látok a nečistôt. Kombináciou rastlín s odlišným sfarbením a veľkosťou vytvoríte zaujímavý kontrast. Prípadne môžete vizuálne zjednotiť väčší priestor.

Okrem kvality vzduchu majú aj ďalšie benefity ako pozitívny vplyv na produktivitu, náladu a inšpiráciu, či zníženie stresu a uvoľnenie atmosféry. Záleží len od vás, aké rastliny si vyberiete. Ak si neviete rady, vyskúšajte nenáročný zelenec chocholatý, tropickú antúriu alebo palmy.

Reklamný článok
foto: pexels.com, unsplash.com

ZDIEĽAJTE NÁS