uskladnovanie potravinSprávnym skladovaním dosiahnete, že vám suroviny budú dlhšie slúžiť. Viete, ako docieliť, aby vám dlhšie vydržali čerstvé?

Najčastejšími miestami na skladovanie sú chladnička, špajza alebo komora. Pri každej potravine však treba zvážiť, ktoré miesto je na skladovanie pre ňu najvhodnejšie.

Potraviny, ktoré sa skladujú v chladničke

Chladnička má na rôznych miestach rôznu teplotu. Ak máte nakúpené čerstvé mäso, rybu alebo potraviny, ktoré sa rýchlo kazia, mali by ste ich umiestniť do spodnej časti, kde je teplota od 0 – do 4 stupňov Celzia. Ovocie a zeleninu je najvhodnejšie skladovať v boxoch, ktoré sú taktiež umiestnené v spodnej časti. Tomu, aby rôzne druhy zeleniny a ovocia nenabrali pachy zabránite keď ich umiestnite do samostatných nádob. Pred uskladnením ich však neumývajte, stačí ak ich pretriete suchou utierkou. Ak navyše je na koreňovej zelenine ešte hlina, nemusíte ju nutne odstraňovať, pretože i ona chráni proti plesni a hnilobe.

Na spodné priečky dávajte aj rastlinné mlieka. I keď nejde o mliečne výrobky, po otvorení by sa mali umiestniť do chladničky. Pre otvorením im postačuje skladovanie v špajzi.

Priečky, ktoré sú v strede chladničky majú teplotu 4 – 6 stupňov Celzia, preto by ste na nich mali skladovať syry, maslo, mliečne výrobky a mäso, ktoré sa jemne tepelne spracuváva – párky, šunky alebo salámy. Na stredné priečky umiestňujte aj šaláty. Pri nich však platí, že sa nedajú skladovať príliš dlho a mali by sa čo najskôr skonzumovať. Aj pri citrusových plodinách platí, že vydržia dlhšie ak sa uložia do chladničky. Odporúča sa vybrať ich až krátko pred konzumáciou a nechať ich ohriať na izbovú teplotu.

Potraviny a pokrmy, ktoré len stačí zohriať umiestňujte v najvrchnejšej časti, kde teplota býva 7 – 8 stupňov Celzia.

Potraviny, ktoré do chladničky nepatria

Nie všetky potraviny sú vhodné na uskladnenie do chladničky, preto v nej určite neuskladňujte paradajky, papriku, cesnak, cibuľu alebo zemiaky. Mohli by stratiť svoju chuť a hrozí, že by sa na nich vytvoril povlak. Čerstvé ovocie by po vložení do chladničky mohlo začať hniť.

ako sa skladuju potraviny

Ktoré potraviny sa skladujú v špajzi alebo v pivnici?

Obe miesta sú na skladovanie vhodné kvôli suchému a chladnému prostrediu. Môžete v nich uskladňovať mäsové výrobky – salámy či údené klobásy, víno i sušené plodiny. Takisto v nich pokojne skladujte zemiaky, hríby, jablká, hrušky alebo aj cviklu a papriku. Ideálne je, ak sa teplota v pivnici pohybuje do 10 stupňov Celzia. Zemiaky neuskladňujte spolu s cibuľou, pretože by vám mohli začať klíčiť.

Pre ktoré potraviny je najvhodnejšia izbová teplota?

Pri izbovej teplote skladujte ovocie, ktoré však ešte nie je dozreté. Izbová teplota je najvhodnejšia pre banány, broskyne, citrusy, mango alebo ananás. Paradajky, tekvicu alebo baklažán taktiež nie je nutné odkladať do špajzy alebo chladničky. Na krátku dobu môžete pri izbovej teplote uskladňovať aj jablká a hrušky. Neraz platí, že zelenina a ovocie, ktoré sa uskladňuje pri izbovej teplote nad 10 stupňov Celzia má výraznejšiu chuť.

ako uskladnovat potraviny

Ako skladovať chlieb?

Názory na skladovanie chleba sa rozchádzajú – niektorí sú za skladovanie v chlebníku pri izbovej teplote, iní uprednostňujú skladovanie v chladničke, ktoré by malo trvanlivosť predĺžiť. Toto skôr platí pri bezlepkovom pečive, ktorému chlad naozaj môže pomôcť na predĺženie trvanlivosti. Pri klasickom chlebe to však nemusí platiť. Odporúča sa skôr uskladňovať chlieb v chlebníku. Ak chcete trvanlivosť predĺžiť, dajte chlieb vo vrecku do mrazničky. Nezmrazujte ho však ak je ešte teplý.

Zabráňte skoršiemu dozretiu ovocia a zeleniny

K skoršiemu dozretiu dochádza ak sa niektoré druhy zeleniny a ovocia skladujú na rovnakom mieste. Takmer každý druh ovocia a zeleniny produkujú etylén – je to neviditeľný plyn, ktorý sa občas označuje ako „hormón dozrievania“. Ovocie, ktorého druhy ho produkujú vo väčšom množstve dozrieva rýchlejšie, nemali by sa preto skladovať spoločne. Banány by sa mali skladovať na samostatnom mieste, žiadne ovocie by ste nemali mať blízko pri zemiakoch. Ak máte kúpené napríklad avokádo, banány, mango, slivky alebo nektarinky, skladujte ich na inom mieste ako mrkvu, brokolicu alebo listovú zeleninu. Ak naopak chcete, aby napríklad avokádo dozrelo rýchlejšie, nechajte ho pri jablku a po dozretí ho odložte do chladničky.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

 

ZDIEĽAJTE NÁS