plesen na_mandarinkeVeľmi nesprávne a zdraviu škodlivé je zoškriabať pleseň z džemu, ovocia, pekárenských výrobkov a skonzumovať. V takomto prípade hrozí poškodenie pečene, obličiek, alebo iné chronické ochorenie. Samozrejme komplikácie nenastávajú zo dňa na deň.
Plesniam sa darí pri vyšších teplotách, no môžu rásť aj v chlade.

 

Zvyčajne sa dojedajú jedlá a výrobky preto, že ich nechceme vyhodiť, je to škoda a stáli nás financie, ktorých asi nikto nemá nazvyš.

V tomto prípade je to slabý argument, keď si vedome poškodzujeme zdravie.

Chlieb a pečivo bohužiaľ nevydržia ani pri najväčšej starostlivosti dlhšiu dobu a objaví sa pleseň. Chlieb je ideálne skladovať nie v igelitovom vrecku, ale v boxe (krabici) na to určenej, poprípade pod čistou platenou utierkou, kde síce tvrdne, ale neplesnivie. Rožky, žemle a iné pekárenské výrobky sú určené ku konzumácii do 24 hodín.

Plesne si nevyberajú napadajú tiež citrusové plody, jahody, zeleninu a mliečne výrobky. Takéto potraviny by sa nemali vôbec konzumovať, ale ani dávať na skŕmenie domácim zvieratám; vyhodiť ich!

 

Mykotoxíny sú jedovaté látky, ktoré voľným okom nevidíme, ale v potravinách, ktoré boli plesňou napadnuté je ich veľké množstvo.
Ovocie a zelenina s vyšším obsahom vody ako sú uhorky, broskyne, paradajky, jahody sú kontaminované v celom plode.

 

plesniva paradajka

 

 

Odrezať pleseň a použiť na konzumáciu sa vraj môže ovocie a zelenina s nízkym obsahom vody, ako je hlávková kapusta, mrkva, zemiaky, tu pleseň veľmi ťažko preniká tvrdým povrchom. Po očistení, by táto zelenina mala byť použiteľná na konzumáciu (to je na zvážení každého jedinca).

 

Nôž, s ktorým čistíte sa nesmie dotknúť zaplesnej časti zeleniny, ak áno, tak si ju kontaminujete.

 

Veľmi rizikovou skupinou sú staršie potraviny z rýb, údenín, syrov nevynímajúc plesňové syry a kvasené potraviny. Výrobca by mal uvádzať na obale po akú dobu sa môže výrobok konzumovať po jeho otvorení a tiež ako by sa mal skladovať.

 

 Rebecca

 

Odporúčame