bryndzaMájová bryndza je unikát a naozajstný probiotický zázrak. Typicka slovenská a vo svete ojedinelá pochúťka z ovčieho mlieka, bryndza, obsahuje 100 až 1000krát viac užitočných mikroorganizmov než živé jogurty. Pravú májovú bryndzu doporučujú i odborníci pretože obsahuje veľké množstvo probiotických mliečnych  baktérií a kvasiniek. Obsahuje tiež veľa bielkovín, vitamínov a minerálov.

Vďaka sviežej jarnej tráve obsahuje ovčie mlieko množstvo probiotických, prospešných látok, ktoré v neskoršom období ubúdajú. Zloženie mlieka sa preto počas roka mení.

zemiaky-plnene-bryndzouPravá bryndza sa vyrába z čistého a nepasterizovaného ovčieho mlieka. Pravá bryndza sa vyrába bez akéhokoľvek tepelného spracovania preto si zachováva všetky aktívne látky v prirodzenom stave. Na trhu sa nahádza množstvo výrobkov s názvom bryndza. Kupujeme však termizovanú bryndzu. Je to zmes pasterizovaného ovčieho a kravského mlieka. Takýto výrobok už nemôžeme považovať za "Pravú bryndzu" Preto pri kúpe musíte pozorne čítať etiketu. Treba sledovať, aké množstvo obsahuje ovčej hrudky.
Podľa potravinového kódexu je možné najmä v zime pridávať kravskú hrudku, keď je nedostatok ovčieho mlieka. Výrobok však musí obsahovať minimálne 51% ovčieho syra. Realita je však iná. Podaktorí výrobcovia dokážu vyrobiť bryndzu, v ktorej podiel ovčieho syra je len symbolických 5-10%. To však s bryndzou nemá nič spoločné!

Preto ak máte možnosť, doprajte si tradičnú čerstvú bryndzu, ktorú vyrábajú skoro na všetkých salašoch od mája do októbra. Takáto bryndza má dokázateľný blahodarný vplyv bryndze na zdravie. Takže odteraz už žiadny máj bez bryndze...