pseno zdravie traveniePšeno je lúpané proso – sú to drobné žlté guľôčky so sladkou chuťou. Je to bezlepková potravina takže ju pokojne môžu konzumovať aj celiatici, vhodné je pre deti i starších ľudí či pre diabetikov.

Pšeno sa už v dávnych časoch používalo na prípravu polievok či kaší, postupne ho však nahradila ryža alebo zemiaky. Jeho účinky pre zdravie ho však stále zaraďujú medzi potraviny, ktoré je vhodné zaradiť do jedálnička.

Táto obilnina je jedinou, ktorá je zásaditá, preto môže byť vhodným pomocníkom pri problémoch so žalúdkom pri prekyslení organizmu. Pšeno obsahuje mnoho vlákniny čím podporuje trávenie a metabolizmus. Pozoruhodné je v tom, že obsahuje veľa minerálov – železo, draslík, fosfor, zinok, horčík, vápnik, meď či mangán. Spomedzi vitamínov obsahuje B, E, K, je v ňom obsiahnutá aj kyselina listová.

Účinky:

  • vláknina je výborná pre činnosť tráviacej sústavy
  • napomáha pri liečbe anémie vďaka vysokému obsahu železa
  • kvôli sladkej chuti a nízkemu glykemickému indexu je vhodnou potravinou pre diabetikov
  • obsahuje kremík a zinok, ktoré sú potrebné pre zdravé a pevné zuby, nechty a vlasy a zdravú kožu
  • je to zásaditá potravina, preto môže pomôcť pri problémoch pri žalúdočných problémoch keď je organizmus prekyslený
  • obsahuje mnoho vlákniny a pomáha spomaľovať vstrebávanie cukru

Príprava

pseno receptPšeno treba najskôr dôkladne umyť, potom spariť aspoň dvakrát vriacou vodou (aby sa odstránila horkastá chuť), prepláchnuť studenou vodou a nechať odkvapkať. Následne ho nechajte variť v pomere 1:2 teda hrnček pšena a dva hrnčeky vody. Variť by sa mal cca 12-15 minút. Ide o všestrannú potravinu, ktorá sa dá využiť na prípravu sladkých aj slaných jedál. Môžete z neho pripraviť sladké kaše a nákypy alebo ho využiť na prípravu rizota či palaciniek. Vhodné je ako príloha k mäsu.

Pšenová kaša s ovocím

Pripravte si 200 g pšena /umytie, sparenie, prepláchnutie/. Zalejte ho 0,8 l mlieka a varte kým nezmäkne. Doslaďte trochou medu alebo mletou škoricou a pridajte ovocie podľa výberu.

Pšenové rizoto

Pripravte si pol hrnčeka pšena, obarte vriacou vodou a dajte variť do vriacej vody na približne 15 minút. Nakrájajte si malú cibuľku a s trochou cesnaku opečte na troche oleja. Pridajte 100 g paradajkového pretlaku a nechajte prevrieť. Pridajte 125 ml kokosového mlieka a miešajte. Môžete pridať zeleninu podľa výberu a ochutiť korením.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS