krupy zdravieKrúpy sú výbornou voľbou pre tých, ktorí mávajú problémy s trávením a hľadajú ľahkú, zdravú a výživnú potravinu.

Ide o produkt z jačmeňa, ktorý obsahuje množstvo živín a zároveň má nižšiu energetickú hodnotu a menšie množstvo sacharidov – vďaka tomu pomáha stabilizovať glykemický index.

V krúpoch sú obsiahnuté vitamíny B, E, K, bielkoviny, zinok, železo, mangán, vápnik, horčík i kyselina listová. Majú vysoký podiel vlákniny, preto sú vhodné pre podporu správnej činnosti tráviacej sústavy.


Účinky na zdravie

Krúpy podporujú a urýchľujú trávenie – vláknina, ktorú obsahujú zabraňuje vzniku zápchy, navyše sa vďaka nej tvorí v črevách prostredie pre vznik dobrých, teda užitočných baktérií. Aj vďaka nim sa posilňuje celková imunita.

Vhodné sú aj pri výskyte podráždeného žalúdka alebo pri ochorení pečene. Dodávajú energiu a pomáhajú tak odburávať pocity únavy. Pri pravidelnej konzumácii môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a tým aj vznik srdcovo-cievneho ochorenia. Spomínaná vláknina má i ten účinok, že pomáha spomaľovať vstrebávanie cukru do krvi a zlepšovať vylučovanie inzulínu.

krupy recepty

Príprava

Krúpy je potrebné na niekoľko hodín namočiť, následne sa varia pri nízkej teplote na dobu cca polhodiny. Vhodné sú ako príloha k zelenine, môžu sa pripraviť na slano i na sladko. Obyčajne sa používajú na prípravu kaše, šalátu či rizota.

  • Polievka - Na polievku budete potrebovať cibuľku, 4 mrkvy, 2 petržleny, kaleráb a zemiak – všetky nadrobno pokrájajte. Pridajte červenú papriku, kmín a nechajte restovať na cca 3 minúty, potom zalejte, pridajte trochu soli, korenia a nechajte variť. Po zovretí vody pridajte krúpy a varte cca 20 minút kým všetko nezmäkne. Po dovarení môžete pridať čerstvú pažítku alebo petržlenovú vňať.
  • Krúpová kaša - Budete potrebovať 2 hrnčeky krúpov a rovnako 2 hrnčeky vody, trochu soli a korenia. Najskôr krúpy premyte, zalejte vodou a pridajte trochu soli a korenia. Po zovretí plameň znížte a potom nechajte dôjsť na dobu cca 20 minút ako ryžu. Kašu môžete urobiť aj na sladko ak pridáte med, škoricu alebo nastrúhané jablko.
  • Krupoto s cuketou - Cuketu umyte a nadrobno pokrájajte. Najskôr si v hrnci zohrejte 2 polievkové lyžice oleja, pridajte hrnček krúpov a opražte ich. Pridajte trochu soli, korenia a masla. Pridávajte vodu a varte kým nebudú polomäkké. Pridajte cuketu a doduste. V závere primiešajte ešte trochu masla.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS