operaciaAk plánujete operáciu, budete chcieť stráviť nejaký čas prípravou. To znamená starať sa o svoje zdravie, naučiť sa čo najviac o postupe a spoznať ľudí, ktorí sa o vás budú starať. Plánovanie dopredu vám pomôže zaistiť úspešný postup a rýchlejšie zotavenie. Čo by ste mali urobiť, aby ste sa správne pripravili na operáciu? Tu je pár tipov, ako pripraviť svoju myseľ aj telo.

1. Pýtajte sa lekára

Získajte informácie o svojej operácii a stretnite sa so svojim lekárskym tímom. Porozprávajte sa so svojim chirurgom a anestéziológom, ktorý sa stará o vaše pohodlie a starostlivosť počas operácie. Opýtajte sa ich na všetko, od rizík po čas uzdravenia. Informujte svojho lekára, ak máte akékoľvek zdravotné problémy, vrátane srdcových alebo pľúcnych chorôb, cukrovky, vysokého krvného tlaku, artritídy alebo alergie na lieky. Je dôležité, aby ste pred vašim lekárom nič nezatajovali a na všetky otázky odpovedali pravdivo. Tiež im povedzte, či ste vy alebo ktokoľvek z vašej rodiny nemali reakciu na anestéziu.


2. Zdravá strava

Pred operáciou je potrebná úprava jedálnička – doplnenie ovocia, zeleniny a potravín s vysokým obsahom živín. Príjmom zdravej stravy získate výživu, ktorú potrebujete na rýchlejšie uzdravenie. Zistite od svojho lekára, aké zmeny v príjme potravy máte vykonať pred operáciou. Anestézia môže spôsobiť zvracanie. Počas operácie sa môže stať, že sa budete dusiť, preto je dôležité ísť na operáciu s prázdnym žalúdkom. Vždy sa riaďte pokynmi vášho lekára. Pred operáciou sa uistite, že máte doma spravené zásoby veľkého množstva zdravých jedál a nápojov. Vďaka tomu sa počas zotavovania nebudete musieť starať o nákupy. Ak sa vám začnú potraviny míňať, nehanbite sa požiadať rodinných príslušníkov alebo kamarátov o pomoc.

3. Zmena životného štýlu

Ľudia so zdravými návykmi sú často schopní lepšie zvládnuť priebeh operácie aj zotavenia. Opýtajte sa svojho lekára, čo môžete urobiť, aby ste sa dostali do lepšej kondície – a potom ju udržujte. Ak sa pripravíte fyzicky aj psychicky, pravdepodobne sa rýchlejšie zotavíte, budete mať menej bolestí a menej komplikácii. Pitie alkoholu môže mať nepredvídateľné účinky na anestéziu a spôsobiť ďalšie problémy, ako napríklad prílišné krvácanie alebo poškodenie pečene. Buďte k svojim lekárom úprimní o tom, koľko a ako často pijete. Opýtajte sa, či by ste mali alkohol na určitý čas obmedziť alebo ho úplne vysadiť. Fajčenie zvyšuje riziko infekcií a iných chirurgických komplikácii. Ukončenie pred operáciou vám tiež zrýchli priebeh zotavovania. S týmito zlozvykmi môže pomôcť napríklad meditácia alebo dýchacie cvičenia. Každý deň si vyhraďte 5-15 minút pre seba na oddych a relax.

4. Pohyb a cvičenie

behanie v prirode11

Zdravé a fit telo v dobrej kondícii môže znížiť komplikácie pri operácii. Je to spôsobené tým, že vaše telo sa bude lepšie vyrovnávať so stresom, ktorý naň bude kladený v dôsledku chirurgického zákroku. Toto vám pomôže rýchlejší návrat do bežného života. Ľudia, ktorí majú nízku úroveň aktivity, môžu zlepšiť svoju kondíciu aj jednoduchým pravidelným cvičením, ako je prechádzanie sa. To poskytuje príležitosť, aby ste sa pred operáciou stali fit a zlepšili si šance na lepšie a rýchlejšie zotavenie po operácii. Pravidelné cvičenie vám tiež pomôže cítiť sa lepšie a schudnúť. Môžete začať napríklad s pravidelnými prechádzkami, min. 30 denne v okolí svojho bydliska. Ďalšími ideálnymi cvičeniami sú beh, jóga, strečing, bicyklovanie alebo fitness.

5. Hojenie po operácii

Pri niektorých operáciách ste na niekoľko dní pripútaní k lôžku, preto je dôležité, aby ste mali pri sebe niekoho, kto sa o vás postará. Zistite si od vášho lekára, ako dlho môže trvať zotavovanie a čo môže pomôcť k jeho urýchleniu. Po operácii sa telo postupne zotavuje zo šoku. Je dôležité sa oňho kvalitne starať a dodať mu všetky potrebné živiny, vitamíny a minerály. Aby ste urýchlili proces zotavovania, pomôžte si s enzýmami. Niektoré enzýmy urýchľujú regeneráciu v organizme. Začnite užívať enzýmový liek (napr. Wobenzym), vďaka ktorému sa zlepší prekrvenie, uľahčí sa odbúranie nežiaducich metabolitov a obmedzí sa veľkosť jaziev. Tieto enzýmy urýchľujú hojenie pooperačných rán a pomáhajú zaistiť, aby bola jazva čo najmenšia. Podávanie týchto enzýmov taktiež výrazne urýchľuje vstrebávanie opuchov, krvných výronov a podliatin, ústup zápalov, a tým aj bolesti. Pre vás je najdôležitejšie spraviť všetko pre to, aby ste pripravili svoje telo aj myseľ na operáciu a čo najlepšie sa o seba postarali po operácii, v dobe hojenia. Na všetky vaše otázky a dotazy odpovie váš lekár, tak sa ho neobávajte opýtať.

autor: L. Lelovská

 

ZDIEĽAJTE NÁS