Chrípka býva mylne považovaná za banálne ochorenie. Komplikácie spojené s chrípkou si pritom častokrát vyžadujú hospitalizáciu a u rizikových skupín môže ochorenie na chrípku vyvolať nebezpečné, život ohrozujúce zdravotné komplikácie.

Očkovanie je najvhodnejšou ochranou pred chrípkou, jej ťažkým priebehom a nepriaznivými následkami ochorenia. Vakcíny proti chrípke sú účinné, hradené všetkými zdravotnými poisťovňami a majú dobre preskúmané nežiaduce účinky (krátkodobá reakcia na očkovanie môže zahŕňať napríklad bolesť hlavy, únavu či bolesť v mieste podania očkovacej látky). Medzi osoby, ktorým je vysoko odporúčané očkovanie proti chrípke, patria zdravotnícki pracovníci, ľudia vo veku nad 59 rokov, pacienti s chronickými ochoreniami (srdcovo-cievne, pľúcne, metabolické) a osoby s oslabenou imunitou. Očkovanie proti chrípke je vhodné aj v tehotenstve a je odporúčanou formou prevencie chrípky aj u detí.

Podrobnejšie informácie o aktuálnej chrípkovej sezóne, o očkovaní proti chrípke či účinnosti vakcín, ako aj o prevencii respiračných chorôb sú aktuálne dostupné v online brožúre vydanej Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky - Chrípková sezóna 2023/2024.

Pred chrípkou aj COVID-19 sa môžeme chrániť, respektíve zmierniť príznaky týchto ochorení najmä očkovaním.

Chrípka je veľmi časté a vysoko infekčné vírusové ochorenie. Jeho pôvodcom je vírus chrípky a zdrojom nákazy je infikovaný človek.

Inkubačný čas (teda čas, ktorý uplynie od nakazenia sa po objavenie sa prvých príznakov ochorenia) je 1 - 3 dni.

Vírus chrípky sa ľahko šíri priamym kontaktom, najčastejšie kvapôčkovou infekciou (teda prostredníctvom kvapôčok a aerosólu, ktoré sa uvoľňujú z tela chorého pri kýchaní, kašľaní, ale aj rozprávaní).

Príznaky chrípky:

  • horúčka (obvykle nad 38 stupňov celzia),
  • pocit horúčky a/alebo zimnice,
  • bolesť hrdla,
  • suchý, dráždivý kašeľ,
  • upchatý nos,
  • bolesti hlavy, svalov, kĺbov,
  • strata chuti do jedla,
  • silná únava a celková fyzická vyčerpanosť.

Chrípka by sa v žiadnom prípade nemala “prechodiť”, je potrebné ju vyležať a postupovať podľa pokynov lekára. Jej liečba je symptomatická, čiže sa zameriava na úľavu od príznakov (spočíva napríklad v podávaní liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, proti zápalu dýchacích ciest a podobne).

Vo všeobecnosti sa odporúča očkovanie proti chrípke v priebehu októbra až do konca novembra, aby ochranný účinok vydržal počas celej chrípkovej sezóny.

Očkovacia látka proti chrípke sa svojím zložením prispôsobuje pred začiatkom každej chrípkovej sezóny. Pozostáva z častí tých vírusov chrípky, ktoré najčastejšie cirkulovali v populácii v priebehu predchádzajúcej chrípkovej sezóny.

Zloženie očkovacej látky proti chrípke odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Pre chrípkovú sezónu 2023/2024 budú na Slovensku dostupné štvorvalentné vakcíny a tiež vakcína vo forme nosovej suspenznej aerodisperzie, ktorá je určená pre deti od 24 mesiacov do menej ako 18 rokov.

Očkovanie proti chrípke je potrebné absolvovať každý rok, pretože každý rok sa mení očkovacia látka (vakcína).

V prevencii vzniku akútnych respiračných nákaz (ARO) a chrípke podobných nákaz (CHPO) sa v súčasnosti preferuje zodpovedný a proaktívny prístup občanov pri ochrane ich vlastného zdravia.

Životný štýl počas chrípkovej sezóny

Zdôrazňujeme, že najefektívnejšiu a najspoľahlivejšiu formu ochrany poskytuje očkovanie proti chrípke. Okrem toho možno svoju obranyschopnosť ďalej podporovať zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B-komplexu a vitamínu D. Získate ich konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Najvhodnejšie je vyberať si druhy bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel či kapustu. Dbajte na každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, pomôže tiež dostatok spánku, aktívny životný štýl a otužovanie, nezabúdajte aj na pravidelné umývanie rúk. Obliekajte sa primerane počasiu, systémom vrstvenia oblečenia, v interiéri často nárazovo vetrajte.

Ako si chrániť zdravie pred chrípkou a inými respiračnými ochoreniami

Chrípka, chrípke podobné ochorenia a aj COVID-19 patria medzi nákazy prenášané vzdušnou cestou. V menšej miere môžu k ich šíreniu prispievať aj kontaminované povrchy, kedy sa kontaktom škodlivý patogén prenesie z povrchu na ruky a následne si ho možno nevedomky zaniesť na sliznice (ústa, nos alebo oči), cez ktoré pôvodca ochorenia prenikne do tela. Keďže sa spomínané choroby šíria v princípe rovnako, fungujú na ne aj rovnaké zásady prevencie.

Dlhodobo odporúčame a v čase chrípkovej sezóny opäť zdôrazňujeme, aby sa osoby v preplnených priestoroch, v priestoroch so zvýšeným pohybom ľudí, v hromadnej doprave, v preplnených uličkách obchodov či na hromadných podujatiach chránili nosením respirátora. Rovnako je to vhodné v situáciách, keď ste obklopení cudzími ľuďmi a nedokážete si od nich udržať bezpečný odstup, resp. ste v interiéri.

V súvislosti s očkovaním je pre verejnosť poskytovaná poradenská a konzultačná činnosť v zriadenej Poradni očkovania na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci. V prípade záujmu o poradenstvo a konzultácie je potrebné sa vopred nahlásiť na oddelení epidemiológie, tel. č.: 041/430 26 6 0 , 6 1 , 62 , e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Zdroj:
Brožúra ÚVZ SR - Chrípková sezóna 2023/2024, obsah celej online brožúry je dostupný na: www.uvzsr.sk
Kolektív odborných pracovníkov z úradov verejného zdravotníctva.

Spracovanie brožúry: Odbor komunikácie, ÚVZ SR
Publikovanie brožúry: október 2023

Spracovalo:
Oddelenie epidemiológie
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS