lupiny vlasyZa ich vznikom môže stáť nesprávna vlasová kozmetika, ale aj kožná infekcia. Lupiny sú nepríjemným javom, ktorý treba liečiť.

Lupiny sú šupinky kože na vlasovej časti hlavy. Výskyt týchto šupiniek neraz sprevádza aj začervenanie, svrbenie hlavy alebo olupovanie kože. Často sa vyskytujú v chladnejšom období keď je pokožka vystavená nadmernému vysušovaniu a suchému vzduchu. Pokožka je vtedy citlivejšia a náchylnejšia na ich vznik.


Aké sú príčiny výskytu lupín?

Príčinou vzniku môžu byť nevhodné kozmetické prípravky, ktoré pokožku vysušujú, nedostatočné oplachovanie prípravku na vlasy alebo aj časté umývanie vlasov. Inou príčinou môžu byť infekcie zapríčinené kvasinkami, prípadne môže ísť o prejav mykotickej infekcie. Lupiny sú taktiež prejavom psoriázy. Na vznik môžu vplývať aj hormonálne zmeny, zlá životospráva alebo emočný stres.


Mýty o lupinách

K častým mýtom patrí to, že sú lupiny prejavom špinavých vlasov a pokožky i to, že môžu byť príčinou rednutia alebo straty vlasov. Neraz sa tvrdí aj, to že je možné sa ich zbaviť použitím prírodných olejov alebo detského šampónu. Ide skutočne o mylné tvrdenia a pomôcť vám môžu len profesionálne prípravky.

lupiny starostlivost vlasy

Mastných lupín sa zbavuje ťažko

Mastné lupiny ostávajú prilepené k pokožke hlavy a majú podobu povlaku. Sú výsledkom nadmernej produkcie kožného mazu, ktorý spôsobuje mastnotu vlasov a pokožky. Príliš veľké množstvo kožného mazu vytvára priestor pre baktérie a mikroorganizmy. Mastné lupiny sa ťažšie odstraňujú, pretože sú lepkavejšie a zhlukujú sa. Navyše sa tento typ lupín častokrát vracia. Pomôcť by mal šampón, ktorý redukuje tvorbu kožného mazu. Účinnými látkami sú kyselina salicylová, piroktón olamín a pyritión zinočnatý.

Pokiaľ sú mastné lupiny sprevádzané aj svrbením a alebo začervenaím pokožky, treba sa obrátiť na dermatológa, pretože môže ísť o príznak seboroickej dermatitídy, inak aj seboroického ekzému. Škrabaním kože môžu vzniknúť drobné rany na koži, cez ktoré sa do tela môžu dostať baktérie s spôsobiť zápal.


Suché lupiny sú viditeľnejšie

Suché lupiny sú už viac viditeľné pretože sa oddeľujú do pokožky. Stačí, že si len prečešete vlasy a už vám tieto malé biele šupinky padnú na ramená. Signalizujú, že došlo k narušeniu hydratačnej rovnováhy pokožky. Tú obyčajne chráni ochranná vrstva lipidov, no ak dôjde k narušeniu rovnováhy tak z kože unikajú tekutiny a dochádza k vysušeniu. Príčinou vzniku suchých lupín môže byť aj chlad/teplo alebo časté umývanie vlasov.

suche lupiny

Pre odstránenie suchých lupín je potrebná hydratácia pokožky hlavy. Niekedy nie sú najvhodnejšie šampóny proti lupinám, ktoré môžu byť až príliš agresívne. Pomôcť môžu skôr jemnejšie hydratujúce šampóny a oplachovanie vlažnou vodou. Takisto sa odporúča obmedziť používanie fénu a agresívnych prípravkov na styling vlasov.


Ako sa starať o vlasy pri výskyte lupín?

Existuje niekoľko zásad, ktoré by ste mali dodržiavať keď bojujete proti lupinám. V prvom rade je podstatné správne používať šampón, ktorý vám bol odporučený – treba sa riadiť uvedenými pokynmi na používanie. Po umytí vlasov nepoužívajte fén, aby ste pokožku hlavy ďalej nevysušovali. Ak chcete na vlasy použiť prípravky na styling, siahnite po tých, ktoré vlasy príliš nezaťažujú.

Prečítajte si aj:

autor: redakcia
foto: pixabay.com, pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS