strie liecbaVäčšinu žien, ale aj nemalé množstvo mužov, trápia strie. Nie všetky sú rovnaké, ale jedno majú spoločné - zaručene dokážu podkopať sebavedomie.

Je v poriadku, ak nepatríte medzi skupinu ľudí, ktorí dokážu milovať svoje chybičky krásy. Existujú ale spôsoby, ako zjemniť či odstrániť vzhľad strií. Opäť sa môžete cítiť pohodlne a sebavedomo vo svojom tele.


Čo sú strie?

Pôsobia ako prehĺbené pruhy. Najčastejšie sa vyskytujú na miestach ako zadok, brucho, prsia a boky. Sú veľmi bežné u tehotných žien, najmä počas posledného trimestra. Nie sú bolestivé, ani zdraviu škodlivé.

Bežne sa stretnete s jemnými svetlými striami, ktoré nevyžadujú špeciálnu liečbu. Návšteva lekára je potrebná v ojedinelých prípadoch. Stačia „domáce rady” a malé strie časom vyblednú. Je ale pravdepodobné, že nikdy nezmiznú úplne.

Nie všetky strie sú rovnaké. Ich vzhľad ovplyvňuje príčina vzniku a typ pokožky. Môžeme ich rozdeliť do troch kategórií:

  • svetlé pruhy, ktoré časom vyblednú
  • červené, fialové, modré alebo čierne pruhy
  • pruhy, pokrývajúce veľké plochy tela.


Vedeli ste že…

...koža predstavuje až 15 % z celkovej hmotnosti tela? Je to náš najväčší orgán. Plocha pokožky priemerného dospelého je takmer 2 m².

strie liecbaZdroj: canva.com

Ako vznikajú

Strie sa vytvárajú, keď sa horná vrstva kože roztiahne alebo stiahne rýchlejšie, ako vrstva pod ňou. Tieto zmeny spôsobujú zlomenie spojivových tkanív, ako sú kolagénové a elastínové vlákna. Dôvodov a príčin môže byť niekoľko. Na ich závažnosť má vplyv aj genetika a úroveň stresu na pokožku. Vplyv môže mať aj hladina kortizolu.


Rizikové faktory

  • ženy všeobecne
  • tehotenstvo, obzvlášť v mladom veku
  • problémy so striami v blízkej rodine
  • rýchly nárast u adolescentov
  • používanie kortikosteroidov
  • operácia na zväčšenie pŕs
  • šport či používanie anabolických steroidov
  • genetická porucha ako Cushingov syndróm a Marfanov syndróm

strie rizikaZdroj: canva.com 

Prevencia

Vzniku bežných strií môžete predísť aj doma, bez pomoci odborníka. Účinné zloženia nájdete aj v ľahko dostupných krémoch či olejoch. Neuškodia ani vitamínovými doplnky. Pomocníkov na boj proti striám bežne nájdete v ponuke Kauflandu pod značkou Ziaja. Jedným z účinných pomocníkov je krém Mum - Mamma Mia a okrem jeho účinnosti, vás určite očarí aj nízka cena. Dôležité je, aby bola pokožka stále hydratovaná. Výrobky je potrebné používať pravidelne.

Produkty na prevenciu strií obsahuju niekoľko účinných látok. Patria medzi ne napríklad oleje ako kokosový, olivový, šípkový alebo mandľový. Spomedzi vitamínov sa najčastejšie využíva retinol alebo vitamín E.

Ak chcete predísť striám, je veľmi dôležité dbať na celkové zdravie pokožky. Zložky, ktoré všeobecne zlepšujú kvalitu a vzhľad pokožky, sme priblížili v nasledujúcom obrázku:
Zdroj: premierdermatologypartners.com

prevencia strieZdroj: premierdermatologypartners.com


Liečba

V ojedinelých prípadoch je potrebný názor odborníka. Nemali by ste váhať s návštevou lekára, ak máte obavu o vzhľad strií alebo pokrývajú veľkú časť tela. Pri závažnom probléme vám môže lekár odporučiť prípravky na predpis. Obsahujú veľmi silnú koncentráciu špeciálnych látok. Nemali by ste ich užívať ale bez dohľadu odborníka či dermatológa.

Veľmi invazívnou možnosťou je terapia laserom. Procedúra je efektívna, ale finančne a časovo veľmi náročná. Laserové lúče „rozbijú” zjazvené tkanivo, pričom laser stimuluje regeneráciu poškodenej oblasti.

Možné je aj použitie terapie zvanej mikrodermabrázia. Vo všeobecnosti sa používa pri liečbe akné, ale je účinná aj pri redukcii vzhľadu strií. Eliminácia strií je v niektorých prípadoch vykonaná chirurgickým zákrokom. Pri veľkom úbytku hmotnosti, najmä v oblasti brucha, je zjazvené a nadbytočné tkanivo možné odstrániť.


Záver

Strie nie sú závažným zdravotným problémom. Redukcia alebo úplné odstránenie je vykonávané iba primárne z estetických dôvodov. Vo väčšine prípadov vám postačia domáce prípravky. Prevenciou a pravidelnou starostlivosťou dokážete zjemniť vzhľad strií.

Reklamný článok

ZDIEĽAJTE NÁS