zihlava2Žihľava táto rastlina má mnohoraké využitie, či už v ľudovom liečiteľstve, kde má medzi bylinkami popredné miesto so svojimi liečivými účinkami, ale tak isto sa dá veľmi dobre využiť i v kuchyni. Pokrmy a jedlá pripravované, alebo korenené touto bylinou sú obohatené o vitamíny A, C a K. 

Taktiež aj minerálnymi látkami ako je železo, fosfor, magnézium, vápnik, kremík a chlorofyl, ktorý má veľký význam pri udržaní zdravého chodu organizmu.

Veľká liečivá sila a jej nepostrádateľný účinok pri látkovej výmene robí zo žihľavy ideálnu rastlinu pri čistiacich kúrach a nesmie sa zabúdať ani na jej zastúpenie pri udržovaní si štíhlej línie pre jej nízky obsah kalórií.

 

Žihľavu môžeme použiť ako zeleninu

Chudobné rodiny v dávnych dobách žihľavu používali ako potravinu. Bola všade dostupná a ľudia sa naučili spoznať jej dobrú chuť. Pripravovali ju zvyčajne ako špenát, polievku alebo šalát. Na prípravu sa používajú len mladé lístky alebo výhonky. Pre tých, ktorí by chceli odskúšať žihľavový špenát ponúkame receptík.

 Rebecca