chladnickaPokiaľ chceme, aby potraviny vydržali čo najdlhšie a v dobrej kvalite, je ich nutné aj správne uskladniť a dať im to čo potrebujú. Najčastejšie skladujeme potraviny v chladničke a v mrazničke. Tu je požiadavka na správnu teplotu a odloženie do odkladacích dóz (krabíc).

Ideálna teplota v chladničke je medzi 1,5 až 4,5°C.
Teplota 4,5°C je dostatočná hranica na spomalenie enzymatických procesov rastu baktérií.

Teplota 1,5°C je spodná hranica, aby sa netvorili kryštáliky ľadu, to by ovplyvňovalo kvalitu potravín (pokrmu).


Čistenie chladničky


Povyberajte obsah chladničky, poumývajte ju saponátom a vytrite suchou handrou. Ak z nej cítiť nepríjemný zápach, do vedra so saponátom pridajte trošku octu.


Ako správne skladovať varené potraviny


Jedlo, ktoré nám ostalo od obeda, večere teda varené a chcete si ho uskladniť v chladničke, by sa malo dostať na miesto určenia najneskôr do dvoch hodín, to kvôli rastu baktérií. Varené jedlo sa skladuje v alobale alebo v dózach k tomu určených. Jedlo uskladnené v chladničke pred ďalšou konzumáciou by mal prejsť minimálne 74°C teplotou ohrevu.
Pri uskladňovaní potravín do chladničky majte na zreteli, aby nebola veľmi preplnená, medzi potravinami by mal byť dostatočný priestor, aby mohol cirkulovať chladný vzduch. Nedojedené uskladnené potraviny je potrebné skonzumovať najneskôr do 3 až 4 dní po uskladnení. Pre uchovanie dostatočnej trvanlivosti potravín a zamedzeniu plesní, je potrebne chladničku umývať aspoň raz tri týždne.

 

dozy1


Ovocie a zelenina


Aby nám tieto komodity vydržali, čo najdlhšie čerstvé je nutné dodržiavať určité zásady.
Zelenina sa nikdy nesmie uskladňovať spolu s ovocím. Reagujú navzájom na seba, napríklad jabĺčka cítiť po cibuli, alebo zemiakoch. Ak uskladníte paradajky vedľa mrkve, tak mrkva zhorkne, kapusta ožltne a cibuľa stráca svoju typickú ostrosť.

 

Teploty uskladnenia ovocia a zeleniny


teplota od 0 až 4°C 

  • figy, čučoriedky, maliny, broskyne, hrušky, jablka, hrozno, kivi, jahody, pomaranče, mandarínky, čerešne, zeler, cibuľa, cesnak, čerstvé huby, karfiol, brokolica, mrkva, špenát, kapusta

teplota od 4 až 8°C

  • zemiaky, paprika

teplota nad 10°C

  • ananás, citróny, grapefruity, mango, melón, cuketa, uhorka, paradajky, zázvor

 Rebecca

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame