Bobkový list poznáme ako koreninu, pomôcť nám však môže aj pri rôznych zdravotných problémoch.
Bobkové listy, ktoré používame sú zo stromu zvaného vavrín (preto sa niekedy bobkový list označuje aj ako vavrín). Sušené listy obyčajne pridávame do jedál, hlavne do polievok alebo omáčok a to len v malom množstve. Zloženie bobkového listu je bohaté – obsahuje vlákninu, sacharidy, bielkoviny, železo, vápnik, zinok, či vitamíny A, B a C, enzýmy, antioxidanty.
Bobkový list a zdravie
Bobkový list môže byť nápomocný aj pre naše zdravie. Vhodným je pri podpore prekrvenia končatín, upokojení nervového systému a podpore imunitného systému. Využiť ho môžete aj keď vás trápia bolesti – migrény, bolesti kĺbov, brušné bolesti, reuma alebo artritída. K ďalším účinkom patrí zníženie hladiny glykemického indexu či zamedzenie tvorby krvných zrazenín.
Využitie má aj pri problémoch s trávením, pretože podporuje tento proces, zvyšuje chuť do jedla a odstraňuje plynatosť. Takisto pomáha pri odstraňovaní nadbytočnej vody a prečistení močových ciest. Pre tieto účely je vhodné si pripraviť čaj z listu alebo ho konzumovať v jedle.
List má aj silné antibakteriálne účinky, ktoré sa dajú využiť pri výskyte zápalov a infekcií horných a dolných dýchacích ciest. Pri výskyte takýchto problémov môže pomôcť inhalovanie oleja z bobkového listu. Olej sa navyše dá použiť aj tak, že sa pridá do krému a natrie sa ním hruď.
Bobkový list je aj jednou zo zložiek v kozmetike – nachádza sa v šampónoch, krémoch na citlivú pokožku, vo vodách po holení aj v parfumoch. Na kozmetické účely je vhodné požiť olej, ktorý sa dá použiť na lámavé a slabé nechty, na urýchlenie hojenia raniek alebo malých vyrážok. Vývar z listu sa dá použiť na oplachovanie vlasov, pomôcť môže pri vypadávaní vlasov a na zachovanie zdravej pokožky na hlave.
Čaj, olej, sirup a obklady z bobkového listu
Keďže sa bobkový list nemôže priamo konzumovať, dá sa z neho urobiť čaj alebo olej. Treba si dať pozor pri pití čaju - je veľmi dôležité ho užívať v nízkej miere, teda priebežne počas dňa, pretože mierne riedi krv.
- Čaj – na odvar použite 3 listy, ktoré zalejete pol litrom vody a necháte na cca 15 minút variť, po vypnutí ešte nechajte chvíľu lúhovať a sceďte. Môžete dochutiť citrónom.
- Olej – na prípravu budete potrebovať 400 ml oleja (musí však ísť o kvalitný repkový prípadne slnečnicový olej lisovaný za studena) a 30 g sušeného listu. Obe suroviny je potrebné vložiť do uzatvárateľnej fľaše a odložiť na tmavé a teplé miesto približne na mesiac.
- Sirup – pripravíte ho tak, že rozpustíte pol kila cukru v 250 ml citrónovej šťavy a k tomuto pridáte cca 20 kusov bobkového listu. Zmes varte približne hodinu kým nezhustne. Listy potom vyberte a prelejte zmes do fliaš. Skladuje sa v chladničke. Sirup je nápomocný pri liečbe kašľa. Užíva sa jedna lyžička každý deň.
- Obklady – najskôr rozdrvte listy, pridajte k nim olej a naneste celú zmes na plátno napr. vreckovku, ktorú môžete prikladať na telo na miesto bolesti. Obklad sa dá využiť pri reume, dne, popáleninách alebo podliatinách.
autor: redakcia
foto: pixabay.com