echinacea kvet pestovanieOpisuje sa ako zázračná rastlina, ktorá pomáha oslabenému organizmu. Echinacea má pre nás významné účinky.

Kvet, ktorý pochádza zo Severnej Ameriky využívali tamojší obyvatelia pri potrebe podporiť imunitný systém. Považuje sa za prírodnú oporu, keď bojujeme s rôznymi zdravotnými ťažkosťami. V lekárňach nájdeme viaceré prípravky, ktoré obsahujú echinaceu – dostupné sú napr. sirupy, tinktúry, masti, krémy alebo bylinné čaje.


Pestovanie

Ružové kvety môžete ľahko pestovať aj doma a tešiť sa z nich až do neskorej jesene. Je to typická záhradná trvalka a nenáročná rastlina. Nižšie odrody sa obyčajne pestujú vo väčších nádobách a môžu sa kombinovať s inými trvalkami. Rastlina potrebuje polotieň, dostatok vlahy a hlbšiu a dobre priepustnú pôdu. Dobre sa pestuje v našich podmienkach, naše zimy jej neškodia.


Látky, ktoré obsahuje echinacea

Rastlina obsahuje hneď niekoľko významných látok – jej najpodstatnejšiu zložku tvorí echinacín a polysacharidy. Echinacín posilňuje imunitný systém a podpisuje sa pod odvádzanie škodlivín z tela. Polysacharidy sú zase zdrojom energie. Echinacea obsahuje aj flavonoidy, triesloviny, silice, živice alebo polyény.

echinacea ucinky zdravie


Aké účinky má echinacea?

Echinacea má široké využitie. Pomôže vám, ako potrebujete podporiť imunitu – rastlina na jednej strane stimuluje tvorbu imunitných buniek a na druhej strane podporuje činnosť lymfatického systému. Týmto spôsobom zabezpečuje zvýšenie obranyschopnosti voči ochoreniam. V jesennom a zimnom období je vhodné ju využívať na prevenciu voči ochoreniam dýchacích ciest, a to vďaka jej protizápalovým účinkom. Využitie má aj pri liečbe zápalov v ústnej dutine. Rastlina pomáha aj pri odplavovaní škodlivých látok von z tela a zlepšení trávenia.

Pomáha urýchliť hojenie rán a rovnako zmierňuje popáleniny, jazvy alebo preležaniny. Často nachádza využitie aj v oblasti kozmetiky, no tu rovnako ako aj pri iných produktoch platí, že je dôležité pravidelné aplikovanie aby sa ukázali výsledky.

echinacea zdravie


Použitie echinacey

Čaj z echinacey alebo tinktúra – obe výborne poslúžia ako prevencia, ale aj na liečebné účely. Pomáhajú pri prechladnutí, chrípke a zápalových ochoreniach.

  • Čaj z echinacey
    Zoberte lyžicu okvetných lístkov, zalejte ju dvomi dcl horúcej vody a nechajte lúhovať cca 15 minút. Čaj môžete piť 2-3 krát za deň.
  • Tinktúra
    Nachystajte si buď 100 g čerstvého koreňa alebo 115 g čerstvých kvetov a zalejte pol litrom 60% liehu. Nechajte macerovať približne na týždeň a občas potrepajte. Pri výskyte nachladnutia sa užívajú 3 čajové lyžičky denne, preventívne sa užíva jedna čajová lyžička ráno nalačno. Mala by sa užívať maximálne 2 týždne, po nich má nasledovať prestávka taktiež v dĺžke dvoch týždňov.
  • Odvar z koreňa
    Je výbornou prevenciou proti nachladnutia a pomáha posilňovať imunitu. Odvar sa pripraví z čajovej lyžičky sušeného koreňa, ktorý je potrebné zaliať troma dcl studenej vody. Nápoj privediete do varu a približne na päť minút varte miernym varom. Nechajte 10 minút lúhovať a sceďte. Za deň sa môže piť maximálne trikrát.
  • Olej z echinacey
    Koreň, byľ a kvety dajte do uzatvárateľnej nádoby a zalejte olejom lisovaným za studena. Rastlina by mala byť úplne ponorená. Nechajte odstáť na obdobie 2-3 týždňov a sceďte cez plátno.


Dávkovanie

Užívanie vo väčších dávkach by nemalo trvať viac ako dva týždne. Po tom období by už rastlina stratila svoj efekt na imunitu a tá by sa navyše mohla narušiť. Echinacea sa nemôže užívať pri autoimunitných ochoreniach alebo pri alergiách na rastliny patriace do čeľade hviezdicovitých alebo pri peľovej alergii.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS