Na varenie alebo dochucovanie nemusíte používať len klasické oleje. Jednoduchým spôsobom si môžete pripraviť bylinkové oleje podľa svojej chuti.
Bylinky majú široké využitie – okrem prípravy čajov alebo bylinkovej soli vám poslúžia aj na prípravu domácich olejov. Výborne vám dochutia šaláty, polievky, marinády alebo zálievky. Výroba oleja presne podľa vášho želania je jednoduchá.
- Na prípravu potrebujete len samotné bylinky (siahnuť môžete po klasických kuchynských bylinkách akými sú tymian, ligurček alebo rozmarín), priesvitnú fľašu, ktorú je možné uzatvoriť a olej – napr. slnečnicový, repkový či olivový. Odporúča sa najmä olivový olej, ktorý je lisovaný za studena - ten najlepšie nosí chuť.
Výroba bylinkového oleja za studena
Bylinkový olej sa vyrába dvoma spôsobmi – za studena alebo za tepla. Výroba za studena začína tým, že bylinky vložte do čistej a suchej fľaše. Vložiť môžete buď natrhané lístky, celé vetvičky i celé plody – voľba už závisí na vás. Dôležité je, aby ste bylinky umyli a nechali dobre uschnúť. Ich množstvo a pomer k oleju nie je daný, no platí zásada, že čím viac byliniek použijete tým bude vôňa intenzívnejšia a chuť samozrejme výraznejšia. Do fľaše následne nalejte olej - nalejte také množstvo, aby boli bylinky celkom ponorené.
Fľašou potraste, no neuzatvárajte ju hneď – nechajte ju aspoň hodinu pred uzavretím, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny. Po hodine ju poriadne uzavrite a uskladňujte ju na obdobie dvoch týždňov na tmavom a suchom mieste. Ak sa vám po tomto období nebude zdať chuť dostatočne výrazná, vymeňte bylinky za čerstvé a nechajte ich v oleji ďalšie dva týždne.
Po tomto období olej zlejte do tmavej fľaše a uchovávajte v chladničke. Plná chuť oleja sa zachová približne na tri mesiace. Olej môžete používať aj bez scedenia – ak však v ňom bylinky necháte, musíte ho pravidelne dopĺňať v takej miere akou ho míňate. V tomto prípade bude intenzita oleja postupne slabšia.
Výroba za tepla
Rýchlejším spôsobom je výroba za tepla – v tomto prípade olej najskôr pomaly zohrievajte tak, aby nezačal variť. Bylinky si rozkrájajte, pridajte do oleja a vypnite. Po vychladnutí olej preceďte a skladujte na chladnom a tmavom mieste, no nie v chladničke.
Vyrobte si korenisté alebo sladké oleje
Okrem byliniek môžete použiť aj niektoré druhy korenín, napr. čili papričky alebo čierne korenie. Korenistý olej sa výborne hodí k mäsitým jedlám. Sladké jedlá a dezerty vám výborne dochutí levanduľový, citrónový alebo vanilkový olej.
autor: redakcia
foto: pixabay.com