V každom supermarkete na pultoch nájdete malý krehký šalátik plný života a sily, je to poľníček . Mnohí z vás ho poznajú aj pod názvom kozlíček poľný alebo valeriánka poľná. Predáva v ružici aj s korienkami, ktoré treba pred konzumáciou odstrániť. Jeho listy s delikátnou orieškovou chuťou majú vyššiu nutričnú hodnotu, ako klasický listový šalát.
Doba rastu a zberu tohto šalátu je v neskorú jeseň a skoro na jar.
Čím je výnimočný
Je to bylinka, ktorá nám dokáže poskytovať v období vegetačného pokoja iných rastlín prvotriedne a dôležité vitamíny. Poľníček obsahuje väčšie množstvo vitamínu C ako citrón, tiež má značne množstvo vitamínu A, B, E, ďalej je to rutín a betakarotén. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie železo, vápnik, horčík, draslík, fosfor a kyselina listová.
Vďaka svojmu zloženiu je vhodný na posilnenie imunity organizmu, tiež na podporu krvotvorby a činnosť srdca, zlepšuje stav ciev, aktivuje látkovou premenu v bunkách, má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu, pomáha zvyšovať odolnosť proti stresu, zlepšuje výkonnosť a sústredenie, celkovo posilňuje obranyschopnosť organizmu a duševnú vitalitu.
V kuchyni sa používajú celé lístky najčastejšie do šalátov, alebo ako zeleninová obloha k rybám a k iným jedlám.
Výborná zálievka na poľníček, ktorú si pripravíte z olivového oleja, plnotučnej horčice a citrónovej šťavy (balzamiko). Na dochutenie soľ, korenie a trošku medu alebo cukru.
Ako každá listová zelenina aj poľníček je ideálnou potravinou pri redukčnej diéte.
Wanda