listy bazalkyBazalka sa pomaly, ale isto začína predierať aj do našich kuchýň, ako voňavá, chutná a dokonca aj zdravá korenina.

S jej chuťou a vôňou sa väčšina z nás stretla po prvýkrát pri konzumácii pizze, alebo iného jedla typického pre talianskú kuchyňu.

 
Paradajky a bazalka sú nerozlučný spoločníci rôznych šalátov a omáčok, taktiež cestoviny alebo ryža ochutená touto koreninou získa jedinečnú chuť.

Veľmi často sa kombinuje s inými bylinkami a koreninami napríklad s tymianom, rozmarínom, oreganom, cesnakom alebo petržlenom.

 

Bazalku netreba brať iba ako koreninu, ale zároveň aj ako liečivú bylinu; napr. pri žalúdočných ťažkostiach, plynatosti čaj z čerstvých alebo sušených listov bazalky určite pomôže.

 

Na krátkodobé použitie listy čerstvej bazalky môžete uchovať max. 1 až 2 dni v igelitovom vrecku alebo v dóze na potraviny v chlade. Pri dlhšom skladovaní stráca na chuti i kvalite. Bazalkové listy si môžete zakonzervovať aj zmrazením, nestráca tak na kvalite ako bazalka sušená.

Najideálnejšie uskladnenie tejto koreniny je naložením do oleja a soli.

 

Môžete vyskúšať

 

listy bazalky1

 

Nakrájate listy bazalky prípadne rozmixujte, pridajte nadrobno nakrájaný alebo prelisovaný cesnak, zasypte hrubozrnnou najlepšie morskou alebo himálajskou soľou a natlačte do skleného pohára. Kto má rád pikantnejšie jedlá, môže si pridať hoci čili papričku, feferónku, alebo mleté čierne korenie.

Takto pripravenú bazalku nakoniec zalejte olivovým olejom lisovaným za studena. Odložte do chladničky a môžete ju používať ako čerstvú do druhej úrody na ochutenie cestovín, šalátov, pizze, mäsa...


Kto nemá rád cesnak, alebo mu prekáža, bazalkové listy môže naložiť iba s použitím soli a s olivovým olejom. 

V chlade a dobre uzatvorená vydrží niekoľko mesiacov ako čerstvá.

 

Wanda

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame